17. juli, 2024

Mænd rammes hårdere af voldtægt end kvinder

Sverige åbner sin første “skadestue” for voldtægtsramte mænd. Det sker for at tilbyde lige muligheder for mænd og kvinder, der har været udsat for voldtægt.

Opdateret 25/1-2016.

I Sverige åbnes til efteråret det første center til modtagelse og behandling af voldtægtsramte mænd. Landet på den anden side af Øresund har allerede lignende centre for voldtægtsramte kvinder, og åbningen af det nye center sker som et led i bestræbelserne på at skabe ens forhold for voldtægtsramte uanset køn. Det fortæller det svenske netmedie The Local Sweden.

Voldtægt rammer mænd hårdere fysisk og psykisk

Det nye center har en vigtig opgave foran sig. For voldtægt rammer mænd hårdere, end det rammer kvinder, fortæller læge Lotti Helström.

– In studies, the health effects are shown to be greater for men, both in terms of physical health and mental health. There is a greater risk of a raped man getting post-traumatic stress disorder, siger hun til The Local Sweden.

Det skyldes ifølge Helström ikke mindst, at det fortsat er tabubelagt for mænd at tale om voldtægt.

– The general perception is that men cannot be raped, påpeger hun over for netmediet.

Voldtægt er ikke et kvindeproblem

Sverige har det højeste antal voldtægter i Europa, når man ser på begge køn. Det nye center skal være med til at sætte fokus på, at voldtægt ikke er et kvindeproblem, men noget der kan ramme alle uanset køn.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview