4. oktober, 2024

Mænds middellevetid er fortsat kortere end kvinders

Siden 1990 er forskellen i middellevetiden mellem mænd og kvinder faldet fra 5,7 år til 3,9 år. Billede: Arkivfoto.

Men forskellen er blevet mindre. Det viser nye beregninger fra Danmarks Statistik. Værst ser det ud for mænd i København.

Middellevetiden – det gennemsnitlige antal år, et nyfødt kan forvente at leve, hvis de nuværende dødshyppigheder ikke ændrer sig – er stigende, og forskellen mellem mænd og kvinders middellevetid indsnævres.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Siden sidste år er der sket en stigning på 0,03 år for kvinder og 0,14 år for mænd, og forskellen i middellevetid er nu 3,9 år. En klar reduktion af kønsforskellen siden 1990, hvor forskellen var 5,7 år.

Middellevetiden for en nyfødt dreng er nu 79,0 år, mens den for en nyfødt pige er 82,9 år.

Nordsjællandske kvinder forventes at leve længst

Der er regionale forskelle i middellevetiden, og for begge køn ser det bedst ud i Nordsjælland. Her er middellevetiden for mænd 80,4 år og kvinder 83,8 år.

Værst ser det for begge køn ud i Byen København – kommunerne København, Frederiksberg, Dragør og Tårnby – hvor middellevetiden er henholdsvis 77,2 år og 81,6 år for mænd og kvinder.

Forskellen mellem middellevetiden for mænd fra Byen København og kvinder fra Nordsjælland er således 6,6 år.

Danmarks Statistik understreger, at middellevetiden skal ses som en indikator for befolkningens dødelighed og ikke som en forudsigelse af, hvor længe nyfødte i praksis vil leve.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview