Ligestillingsnyt

Maskulinitet gør mænd mindre grønne

Mænd forbinder grønne løsninger med femininitet, og det bør virksomhederne tænke over i deres markedsføring, hvis de vil have flere mandlige kunder. Eksempelvis skal en mand virkelig hvile i sin maskulinitet for at købe en bil med et stort hjerte på køleren. Billede: Arkivfoto.

Mænd forbinder miljøvenlighed med femininitet, og det får dem til at fravælge miljøvenlige løsninger, viser studie.

Opdateret 30/12/2017, 20:10.

Forskere har igen og igen påvist, at kvinder opfører sig mere miljø- og klimavenligt end mænd. Kvinder sviner mindre, genbruger mere og efterlader et mindre co2-aftryk end deres mandlige artsfæller

Forskellen er ofte blevet tilskrevet de gennemsnitlige personlighedsforskelle mellem kønnene. Kvinder er mere altruistiske end mænd, og man har lagt til grund, at det er denne tilbøjelighed hos kvinder, der er årsag til deres gennemsnitligt mere miljøvenlige adfærd.

Et studie af mænds adfærd peger imidlertid på, at mænds maskulinitetsopfattelse også spiller en rolle. Studiet viser, at mænd i en række tilfælde afholder sig fra at vælge miljøvenlige løsninger, fordi de opfatter dem som feminine og ikke derfor ikke ønsker at blive forbundet med dem.

Traditionel plastikpose eller miljørigtig mulepose?

Forskerne bag studiet er kommet frem til deres konklusion efter syv eksperimenter med i alt 2.000 amerikanske og kinesiske deltagere.

Eksperimenterne afslørede, at både mænd og kvinder opfatter miljøvenlighed som noget feminint.

– Vi viste, at der er et psykologisk link mellem miljøvenlighed og opfattelser af femininitet. På grund af denne »grøn-feminine stereotyp« opfattede både mænd og kvinder miljøvenlige produkter, adfærd og forbrugere som mere feminine end ikke-grønne produkter, adfærd og forbrugere, skriver to af forskerne bag undersøgelsen, Aaron R. Brough og James E.B. Wilkie, i en artikel på Scientific American.

Et af eksperimenterne handlede om valget mellem plastikpose og mulepose i supermarkedet. Her beskrev både de mandlige og kvindelige deltagere det som mere feminint at vælge muleposen, uanset om den handlende var en mand eller en kvinde.

I et andet eksperiment viste forskerne en gruppe af de mandlige deltagere et blomstret gavekort og bad dem vælge mellem produkter i tre kategorier. En anden gruppe af mandlige deltagere gav forskerne et almindeligt gavekort og bad dem vælge mellem de samme produkter.

Eksperimentet viste, at mændene, der havde fået det blomstrede gavekort, i højere grad valgte ikke-grønne produkter. Mændene søgte altså gennem deres forbrug at kompensere for det tab af maskulinitet, det blomstrede gavekort repræsenterede.

Målret produkter mod mænd

Forskerne bag studiet er ikke feminister, og deres konklusion er ikke, at mænd skal lære at holde op med at være mænd.

I stedet peger de på, at virksomheder og andre, der arbejder med miljøvenlighed, i højere grad bør målrette deres produkter og ydelser mod mandlige forbrugere.

– Miljøvenlig markedsføring og miljøvenlige materialer kan designes, så de bekræfter mænds maskulinitet, skriver Aaron R. Brough og James E.B. Wilkie.

Miljøvenlige virksomheder og organisationer kan for eksempel med fordel tænke over, hvilke fonte, farver, ord og billeder de bruger i deres branding, påpeger de.

– Et af eksperimenterne viste, at mænd i højere grad ønskede at donere til en grøn non-profit-organisation med et maskulint logo (sorte og mørkeblå farver med en hylende ulv og navnet »Wilderness Rangers« i en fed font) end til en med et traditionelt logo (grønne og lysebrune farver med et træ og navnet »Friends of Nature« i en dekorativ font), skriver Aaron R. Brough og James E.B. Wilkie.

– Sammen viser vores resultater, hvordan den grøn-feminine stereotyp hæmmer mænd i forhold til at foretage miljøvenlige handlinger og peger på, at maskulin bekræftelse og maskulin branding kan være effektivt i forhold til at indsnævre kønsgabet inden for miljøområdet. Få manden til at føle sig mandig, så er han mere tilbøjelig til at være grøn, afslutter de.

Tobias Petersen

40 år, sociolog, tekstforfatter, freelancejournalist og ligestillingsdebattør. Jeg er helhjertet tilhænger af ligeværd, lige muligheder og lige rettigheder og skriver om alt, der har med ligestillingsdebatten at gøre i bredeste forstand. Når jeg ikke diskuterer ligestilling, skriver jeg tekster for andre.

One thought on “Maskulinitet gør mænd mindre grønne

 • Kåre Fog

  Det er for mig et interessant og vigtigt emne.
  Jeg har hele mit liv arbejdet med natur og miljø-emner.
  MIn erfaring fra alle årene er, at kvinder er meget engagerede, når det kommer til HOLDNINGER; men når det kommer til viden og tekniske løsninger, falder kvinderne fra.
  For eksempel: Når der skal udarbejdes rødlister over truede arter af dyr og planter, er det langt overvejende mænd, der gør arbejdet.
  Jeg har været meget dybt engageret i modstand mod Bjørn Lomborg, der som bekendt argumenterer for at det er undøvendigt at gøre noget for miljøet.De der har engageret sig effektivt i den modstand, har været næsten 99 % mænd. Grunden er måske, at over for Lomborg kommer man ingen vegne med holdninger, kun med viden.
  Der er således mange mænd, som er engageret for natur og miljø. Min generelle erfaring er, at disse mænd ikke fremtræder specielt maskuline. Lige som vi mænd især tiltrækkes af de mest feminine kvinder (f.eks. er kvinder der lever vegetarisk ofte meget feminine og dermed attraktive), tiltrækkes kvinder især af de mest maskuline mænd. Det vil sige at kvinder ikke tiltrækkes erotisk til mænd, der engagerer sig i natur og miljø. I bedste fald opfatter de sådanne mænd som neutrale. Derimod vil de meget gerne have maskuline mænd, som de kan bearbejde og ændre disses holdninger i mere miljøvenlig holdning.
  Der er således ikke noget vundet for mænd ved at gøre mere for den grønne sag (jo, for miljøet, men ikke for mændene selv). Kvinder er ofte tilfredse med, at manden i ord bakker op om den grønne dagsorden. Men hvis manden selv ofrer noget for sagen, vil tendensen være at det trækker ned og gør ham mindre attraktiv.

  Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *