6. november, 2024

Mens verden diskuterer Tate, taler Deadline om bestyrelser

Ligestillingsminister Marie Bjerre (V) (th.) i det nye Deadline-studie. Billede: Screenshot, dr.dk.

Ligestillingsminister Marie Bjerre gæstede onsdag Deadline i et interview, der udstillede DR’s manglende fornemmelse for ligestilling.

Alle større medier i den vestlige verden har i de seneste uger fokuseret på anholdelsen af onlinepersonligheden Andrew Tate i Rumænien. Tate, som er mistænkt for menneskesmugling, voldtægt og for at have startet en gruppe for organiseret kriminalitet, er et fænomen, som de fleste under 40 kender, og de fleste over 40 ikke havde hørt om indtil for ganske nylig.

Tate er blevet udelukket fra de fleste sociale platforme for sine udtalelser om kvinder, der kritiseres for at være sexistiske og hadefulde. Det har dog ikke forhindret ham i at opbygge en stor følgerskare blandt især unge mænd. Ifølge The Guardian er hans videoer blevet set mere end 11,6 millioner gange på TikTok, og i 2022 var han et af de mest googlede navne i verden. I juli søgte flere efter Tate end efter Donald Trump og Kim Kardashian.

Spørgsmålet, de fleste stiller, er, hvorfor så mange unge mænd søger inspiration hos Tate. Er det udtryk for en mandekrise? Udfylder Tate et eksistentielt tomrum for unge mænd i en verden, der har forandret sig og ikke har brug for mænd på samme måde, som den tidligere havde? Det mener nogle. Andre mener, Tate er et udtryk for et bekymrende kvindehad blandt unge mænd. At han er et symbol, de flokkes om, fordi han siger alt det, de selv har lyst til at sige.

Elitefeminisme

Hvad end svaret er, kom det ikke frem i onsdagens udgave af Deadline, programmet, der engang var DR’s journalistisk flagskib, men som sammen med andre af DR’s journalistiske formater er blevet en skygge af sig selv, efter DR har besluttet at lave dem om. Gæsten var Danmarks nye ligestillingsminister, Marie Bjerre (V), men hverken Tate eller mænds problemer blev nævnt i så meget som en bisætning.

I stedet handlede det om kvinder. Kvinder og barsel, kvinder og moderskab, kvinder og løn, kvinder og bestyrelsesposter, kvinder og politik. Dermed handlede det også i høj grad om en bestemt slags kvinder, nemlig de mest succesfulde. Rengøringsdamen og kassedamen bliver aldrig bestyrelsesmedlemmer. Eller ministre, for den sags skyld. Det samme kan siges om den enlige mor i Odense, førtidspensionisten i Lemvig og den prostituerede i København. Deadlines fokus rettede sig i store dele af udsendelsen mod emner, som kun angår de mest velfungerende og velstillede kvinder i Danmark. Dem, der kører Tesla og har sommerhus i Provence, og som godt kunne tænke sig også at sidde i bestyrelser i stedet for kun at være direktører. Og dem, der allerede er ministre, men endnu ikke sidder i de rigtige udvalg.

Det er svært at begribe Deadlines prioritering. Programmet har de seneste uger haft besøg af forfatterne Glenn Bech og Edouard Louis, der har siddet i studiet og talt om klassesamfund og fattigdom, åndelig og moralsk såvel som økonomisk. Hvorfor lytter man ikke til sine egne gæster? Og hvorfor tager man ikke seerne alvorligt? Kønsfordelingen ved milliardvirksomhedernes bestyrelsesborde er et problem for de få. Deadline har låst sig fast i en elitefeministisk bossladyforståelse af ligestilling, som ikke afspejler den almindelige kvindes udfordringer og intet har at gøre med mænds.

Et centralt spørgsmål at stille Marie Bjerre havde været, om hun er tilfreds med, at regeringsgrundlagets afsnit om ligestilling ikke nævner mænd med ét ord. Mener ligestillingsministeren, at ligestillingspolitik kun skal handle om kvinder og deres problemer? Men det spørger man ikke om, når man selv mener, at et interview med ligestillingsministeren kun skal handle om kvinder og deres problemer.

Of Boys and Men

Britisk-amerikanske Richard V. Reeves beskriver i bogen Of Boys and Men nogle af de ligestillingsproblemer, drenge og mænd står over for. Bogen, som jeg har anmeldt for Kontrast, er med på The Economists liste over de bedste bøger i 2022 og bestemt værd at læse.

I nedenstående video på 15 minutter fortæller Reeves om de væsentligste af bogens pointer. Skulle ligestillingsministeren læse med, vil jeg anbefale hende at se den. For ligestilling handler om andre end kvinder. Også selv om Deadline ikke gør.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview