23. maj, 2024

Mentorprogram baseret på køn skal skabe ligestilling

Mentorprogram-baseret-på-køn-skal-skabe-ligestilling

»Det er et strukturelt problem inden for filosofi, at kvinder er stærkt underrepræsenterede når det kommer til faste stillinger«, siger programmets idekvinde.

I udlandet har mentorprogrammer for kvindelige studerende eksisteret i årevis, og nu har Afdeling for Filosofi på Institut for Medier, Erkendelse og Formidling på Københavns Universitet fået sit eget.

Strukturelt problem

Det sker ifølge programmets idekvinde, Sabrina Ebbersmeyer, fordi der er et kønsproblem på filosofi.

– Det er et strukturelt problem inden for filosofi, at kvinder er stærkt underrepræsenterede når det kommer til faste stillinger. Normalt er der en masse kvindelige studerende, men når det kommer til ansatte og professorer, så er der næsten ingen kvindelige repræsentanter overhovedet, siger hun til instituttets hjemmeside.

Sabrina Ebbersmeyer har været ansat på Københavns Universitet siden februar 2014 og har siden sin ansættelse kæmpet for oprettelsen af mentorprogrammet.

Personlige og faglige udfordringer diskuteres

Formålet med programmet er at give de kvindelige studerende mulighed for at sparre med ældre kvindelige studerende og ansatte ved instituttet.

– Idéen er, at parrene af mentors og mentees mødes 2-3 gange per semester, eventuelt over frokost, og taler om de forskelligartede spørgsmål, som opstår, når man studerer og planlægger en karriere inden for filosofi. Det gælder også de forhindringer, der kan opstå, som man bliver nødt til at se i øjnene og overvinde, fortæller Sabrine Ebbersmeyer.

Nogle af de emner, de kvindelige mentees kan diskutere med deres mentorer er studieteknik og organisering, eksamensforberedelse, studiekompetencer, strategier for tidsplanlægning, information om involvering, det generelle miljø i filosofi, karriereplanlægning, håndtering af chikane (også mellem studerende) og information om relevante kontaktpersoner (forskningsudvalg osv.).

Mentorprogrammets side på instituttets hjemmeside.

Filosofien har en lang tradition for at være fjendtlig over for kvinder, interview med Sabrine Ebbersmeyer på Universitetsavisen.dk.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview