13. juni, 2024

#MeToo-tømmermænd: Aktivist skal betale 150.000 kroner for Twitter-anklage

Både #MeToo-kampagnen og #balancetonporc-kampagnen startede i efteråret 2017. Billede: egen grafik.

Initiativtageren til den franske version af #MeToo-kampagnen, #balancetonporc, blev onsdag dømt for æreskrænkelse.

Sideløbende med den globale #MeToo-kampagne har Frankrig haft sin egen kampagne på sociale medier under hashtagget #balancetonporc, som kan oversættes til »afslør din gris«.

#balancetonporc-kampagnen blev startet i efteråret 2017 af journalisten Sandra Muller, som ønskede, at kvinder skulle bruge hashtagget til at tale åbent om seksuelle krænkelser – og om de mænd, der stod bag dem.

Der er imidlertid grænser for, hvad man må ytre om andre mennesker, og det måtte Sandra Muller sande onsdag i Paris, da der faldt dom i en civilretlig sag om en anklage, hun havde fremsat på Twitter.

Det fortæller AFP og en lang række internationale medier, blandt andre CNN, BBC og Euronews.

Et tweet til 150.000 kroner

Sandra Muller blev i retten dømt til at betale €15.000 i erstatning samt €5.000 til advokatudgifter – i alt 150.000 danske kroner – til den franske mediekonsulent og tidligere TV-chef Eric Brion.

I det æreskrænkende tweet beskyldte Sandra Muller Eric Brion for i Cannes i 2012 at have sagt følgende til hende: »Du har store bryster. Du er min type kvinde. Jeg får dig til at komme hele natten.« Tweetet afsluttede hun med hashtagget #balancetonporc, »afslør din gris«.

Sandra Muller på Twitter. Billede: Screenshot, Twitter.

Eric Brion anerkender, at han den pågældende dag sagde noget upassende, som han undskyldte for dagen efter i en tekstbesked. Men han mener, at beskeden fremstillede ham som seksualforbryder og ødelagde hans karriere.

Ikke sexchikane

Ifølge dommen havde Sandra Muller med sit tweet anklaget Eric Brion for sexchikane, hvilket er æreskrænkende, da sexchikane ifølge fransk lov er defineret som gentagne handlinger eller brug af magt.

Dommen forholdt sig også til, at Sandra Muller i tweetet havde brugt ordet »gris«, og at hun, ved at skrive det kort efter et tweet, hun skrev om Harvey Weinstein, havde antydet, at de to sager mindede om hinanden.

»Hun overskred de acceptable grænser for ytringsfrihed, og hendes kommentarer degenererede til et personligt angreb«, lød det i dommen.

Skal slette tweet

Foruden de €20.000 Sandra Muller skal betale til Eric Brion, er hun dømt til at slette sit tweet om Eric Brion og dele dommen på sin Twitter-profil samt i to aviser.

Sandra Muller er ikke tilfreds med afgørelsen og har appelleret dommen, som hun kalder »skuffende« og »uforståelig«.

#balancetonporc-frontkvinden mener desuden, at dommen vil gøre det vanskeligere for andre kvinder at tale åbent om seksuelle krænkelser.

»Beskeden, de sender, er tydeligvis »hold kæft««, siger hun.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview