17. juli, 2024

Nanna Bonde: Kvinder skal have positiv særbehandling

Tidligere formand for SFU Nanna Bonde mener, at de politiske ungdomspartier skal særbehandle kvindelige kandidater for at få flere kvinder til at gå ind i politik. Billede: Tv.: Nanna Bonde, fotograf: Tobias Ring/th.: Christiansborg, arkivfoto.

Ungdomspartierne i Danmark bør ‘nurse’ kvindelige kandidater for at få flere kvinder ind i politik, mener tidligere formand for SFU Nanna Bonde.

Flere mænd end kvinder drømmer om en politisk karriere, og det smitter af i ungdomspartierne.

68 procent af posterne i de lederne organer bestrides af mænd, og alle ungdomspartiernes formænd er mænd.

Det fortæller tidligere formand for SF’s ungdomsparti, SFU, og nuværende folketingskandidat for partiet i Sydjylland Nanna Bonde på Facebook.

Partierne skal ‘nurse’ de kvindelige kandidater

I opslaget slår SF’eren til lyd for, at ungdomspartierne giver potentielle kvindelige kandidater positiv særbehandling i form af personlige opfordringer til at stille op.

– Der skal mere til, før kvinder stiller sig til rådighed, forklarer Nanna Bonde.

– Derfor har ledelserne i ungdomspartierne et ansvar for at opfordre flere kvinder til at stille op, hvis flere kvinder skal vælges, fastslår hun.

Den positive særbehandling bør også indføres i forhold til forberedelsestid, tilføjer den 24-årige SF’er.

– Ligeledes kræver det kvinder mere forberedelse at gå på talerstolen til et landsmøde, derfor kan det være en god idé med gruppedebatter før store plenumdebatten for at opnå en bedre kønsfordeling, understreger Nanna Bonde.

Der skal være andre end mænd at stemme på

Over for Reelligestilling.dk bekræfter den tidligere landsformand sit synspunkt.

Du laver en kobling fra kvinders tilbøjeligheder til partiernes ansvar, som kan være svær at følge. For eksempel at partierne som konsekvens af kvinders manglende lyst til at stille op skal blive bedre til at opfordre kvinder til at stille op. Hvad er dit svar til dem, der ikke kan følge denne logik? Hvorfor er det ikke kvinderne, der skal tage sig sammen, når det er kvinderne, der ikke ønsker at stille op?

– Jeg tror, at kvinder ikke stiller op, fordi de mangler at blive opfordret – ikke fordi de ikke har lyst, gentager Nanna Bonde.

Jeg synes ikke helt, det besvarer spørgsmålet. Lad mig spørge dig om noget andet: Hvis mænd ligger mere på sofaen end kvinder, er det så mændene selv, der skal tage sig sammen og komme i gang med at støvsuge noget mere, eller er det kvinderne, der skal blive bedre til at opfordre mændene til at deltage i husholdningen?

– Det må de selv finde ud af, det vil jeg ikke blande mig i. Hvor jeg gerne vil blande mig er til gengæld, når det handler om vores demokrati, hvor jeg gerne så en bedre repræsentation i eksempelvis Folketinget, og der synes jeg, at partierne har en kæmpe opgave. Det er partierne som opstiller de kandidater, som befolkningen kan stemme på, og det er dermed også deres opgave at opfordre både mænd og kvinder til at stille op, så der ikke kun er mænd at stemme på, lyder svaret fra den tidligere SFU-formand.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview