27. juli, 2024

»Nej, livet er ikke nemt for kvinderne«

Ankermand på TV 2 News Jens Gaardbo, der her ses på sin post i 2012, ironiserer i ny klumme over forskellen på mænd og kvinders problemer. Billede: Screenshot, YouTube, TV 2 News.

Nyhedsvært på TV 2 NEWS Jens Gaardbo ironiserer over forskellene mellem mænd og kvinders ligestillingsproblemer i ny klumme.

Ser man på statistikker over alvorlige fænomener som selvmord, arbejdsulykker og hjemløshed, er der ingen tvivl om, at danske mænd samlet set står over for større problemer end danske kvinder.

Alligevel er ligestillingsdebatten domineret af historier om kvinders udfordringer med alt fra friblødning over ‘mansplaining’ til ‘manspreading’.

Dette paradoks mellem virkeligheden og diskussionen om virkeligheden tager nyhedsvært Jens Gaardbo under kærlig og ikke mindst ironisk behandling i en ny klumme på BT.

– Kvinder er mindre syge end mænd. Alligevel har de flere sygedage – også når barns sygdom er trukket fra. Det er uretfærdigt. Hvis man er mindre syg, skal man også ha’ færre sygedage. Oveni alt dette går kvinder dobbelt så meget til læge som mændene, selvom de altså har et bedre helbred. Det må være noget mandssamfundet har konstrueret for at fastholde kvinden i en svag rolle, indleder han.

– Mænd er langt mere udsat for elendigheder som vold, hjemløshed, alkoholisme og selvmord. Alligevel er det kvinderne, der gennem livet får de fleste sociale ydelser. Det hænger ikke sammen. Det skal de ikke finde sig i, fortsætter ankermanden lidt efter.

– Det værste er, at kvinder lever fire år mere end mændene og derfor skal finde sig i alt det lort alt for længe. Måske ville det lette, hvis kvinder ligesom mænd stod for 96 pct. af alle dødelige arbejdsulykker. Men så skal de altså til at arbejde med broer, etageejendomme, kloakforbindelser, metrotunneller, giftdepoter, asbestnedbrydning og asfaltering – og det er helt umuligt, for det har mændene igen og igen sat sig på, tilføjer Jens Gaardbo.

– Man må som kvinde efterhånden nøjes med at skrive kronikker om at komme ind i nogle bestyrelser, for selvom der i Danmark findes 2,8 mio. mænd, der aldrig ser skyggen af en bestyrelse, så ville det alligevel være et tegn på ligestilling. Det ville være godt. Det ville virkelig være dejligt, afslutter han.

Mandens sidste dage

Berlingske bringer for tiden en artikelserie ved navn ‘Manden sidste dage’, som blandt andet indeholder en faktaboks med udvalgte områder, hvor mænd klarer sig dårligere end kvinder.

Jens Gaardbo refererer flere steder i sin klumme til »nye tal om forskellen på mænd og kvinder«, og når han gør det, er det tallene fra ‘Mandens sidste dage’, han henviser til.

Faktaboksen er lavet af journalisten bag artiklerne, Rasmus Karkov, der i forbindelse med serien har gennemgået rapporter fra Rockwool Fonden, Danmarks Statistik og 3F og fundet frem til en række områder, hvor det ser sort ud for mænd. Disse områder kan ses her.

UDVALGTE OMRÅDER, HVOR MÆND KLARER SIG DÅRLIGT

Levetid: Med en gennemsnitslevetid på 78,38 år lever mænd fire år kortere end kvinder, der i gennemsnit bliver 82,39, og dermed har 1460 dage flere end mænd.

Selvmord: I 2014 begik 487 mænd selvmord, mens 166 kvinder tog sit eget liv.

Bopælsforælder: 13,8 procent af skilsmissebørn har adresse hos deres far, mens 86,2 har adresse hos deres mor.

Dødelige arbejdsulykker: Mellem 2004-2015 blev 479 mennesker dræbt i forbindelse med deres arbejde. I 401 af tilfældene er kønnet oplyst, og af dem var 96 procent mænd.

Lægebesøg: 30-59-årige kvinder går til læge mellem 7,6 og 9,2 gange pr. år alt afhængig af deres status, mens mænd går til læge 4,2-5,4 gange om året.

Videregående uddannelse: 34 procent af kvinder har en videregående uddannelse, mens det gælder for 25 procent af mændene. Yngre kvinder uddanner sig i langt højere grad end yngre mænd.

Arbejdstid: Ifølge Rockwool Fonden og Dansk Erhverv arbejder mænd samlet set på arbejde og i hjemmet 23 minutter mere om dagen, hvilket svarer til 17,5 ekstra arbejdsdag årligt. Hver ottende kvinde arbejder over 42 timer om ugen på arbejdspladsen, mens hver fjerde enlige mand og hver tredje mand i parforhold arbejder mere end 42 timer ugentligt.

Barsel: Fædre er i gennemsnit på barsel i 25 dage, mens mødre er på barsel i 298 dage.

Indtægt: Manden tjener stadig oftest mest i parforholdet, men andelen af kvinder der tjener mest i forholdet har været stigende siden 80erne. I dag tjener kvinden mest i 31 procent af forholdene.

Kilde: Faktaboks, Berlingske/Rockwool Fonden, Danmarks Statistik og 3F.

Reelligestilling.dk har tidligere bragt en lignende opgørelse over udvalgte nøgletal.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview