14. april, 2024

Nogle af matriarkatets konsekvenser

Hvad skal der blive af mænd i et samfund, der ikke har brug for dem? Billede: Piqsels.com.

Debatindlæg: Mange mænd går en svær fremtid i møde, og der er ingen nemme løsninger på deres problemer, skriver Kenneth Astvad.

Dette er et debatindlæg fra en læser af Reelligestilling.dk. Debatindlæg udtrykker altid skribentens personlige holdninger.

Piger og drenge fødes stort set ens, bortset fra små forskelle i kønsorganer. Drenge har også en lidt større hjerne end piger.

Børn passes og uddannes som små mest af kvinder. Om der er forskel på piger og drenges lege fra fødslen diskutteres, men efterhånden som drenge udvikler større muskelmasse end pigerne, bliver deres udfoldelser også mere fysiske. Deres mere aggressive og urolige adfærd undertrykkes, og ofte bedømmes de til mindre undervisningsparate. Drenge mister interessen og disciplinen til læsning og studier, og de sidste årtier er piger blevet dominerende på de lange boglige uddannelser.

En del unge mænd vælger vanlige kvindefag – sosu-uddannelsen, pædagoger og sygeplejerske mm. Drenge undervises i at opføre sig mindre voldsomt overfor piger og senere i at vise yderligere hensyn såsom at trække stole ud for damerne, åbne døre og tilbyde at bære tunge ting o.s.v.

[pullquote]Det er ikke givet, at de bedst udrustede mænd vælger de mest krævende kvinder, til gengæld er der en tiltagende gruppe mænd, der ingen kvinde kan finde.[/pullquote] Hvis vi vender os til pardannelse, der endnu er væsentlig for videreførelsen af samfundet, bliver mange kvinder skuffede, da de har svært ved at finde mænd, der matcher deres krav (de skal helst have en længere bogreol). Det er ikke givet, at de bedst udrustede mænd vælger de mest krævende kvinder, til gengæld er der en tiltagende gruppe mænd, der ingen kvinde kan finde.

Således bliver der færre vellykkede match – og en stor gruppe frustrerede mænd. Kvinderne synes at kunne klare sig bedre uden mænd og kan også blive alene-mødre.

De frustrerede mænd risikerer at blive en farlig gruppe, der danner virtuelle netværk af incels (ufrivillige mandlige jomfruer) eller mystiske højre-ekstremistiske grupper.

Mænd, der ikke har kunnet få deres seksuelle behov tilfredsstillet i parforhold, søger mod prostituerede eller »sugardating«. Det synes for tiden at fremkalde politisk modvilje.

Der er ikke nogen nemme løsninger.

Måske skal vi se frem til, at vi om få år kan redigere i vore gener.

Kenneth Astvad, læge, Holstebro.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview