21. april, 2024

Norsk feminist risikerer tre års fængsel for tweets om biologi og køn

Den norske feminist Christina Ellingsen risikerer op til tre års fængsel for tweets om biologi og køn. Blandt andet har hun skrevet, at en mand ikke kan blive mor. Billede: Pixabay.com.

Tilsvarende sager synes mulige i Danmark, efter regeringen »styrkede« lovgivningen i december 2021.

Bøder eller fængsel i op til tre år.

Det er strafferammen for den paragraf, den norske feminist Christina Ellingsen er anmeldt for at overtræde.

Ellingsens mulige forbrydelse består i en række tweets, hvori hun har skrevet, at det kun er piger og kvinder, der er kvinder, at mænd aldrig kan blive kvinder, at mænd ikke kan være lesbiske, og at en mand ikke kan blive mor.

Anmelderen er transpersonen Christine Marie Jentoft, der er født med en penis, identificerer sig som lesbisk kvinde og mor og er rådgiver for foreningen FRI – Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold.

Begge deltog den 27. januar i en debat om køn, biologi og identitet på NRK, som fortsat kan ses i sin fulde længde på det norske statstv’s hjemmeside.

Det er siden kommet frem, at Jentoft allerede forinden havde anmeldt Ellingsen den 14. januar uden at oplyse Ellingsen om det.

Det beretter Norge IDAG.

Kan formentlig også ske i Danmark

Ellingsen blev den 2. juni afhørt i fire timer af norsk politi.

– Jeg er blevet anmeldt for at sige, at mænd ikke er kvinder, udtalte hun i forbindelse med afhøringen til norske medier.

Ellingsen er anmeldt for at overtræde den norske straffelovs § 185, den såkaldte ‘hadparagraf’, som i starten af 2021 fik tilføjet kønsidentitet og kønsudtryk, præcis som den danske ’racismeparagraf’, § 266b, gjorde i december samme år.

I den forbindelse understregede daværende justitsminister, Nick Hækkerup, at udvidelsen skete for at forhindre had mod transpersoner og interkønnede.

– Desværre er der fortsat transpersoner og interkønnede, der oplever at blive udsat for hadforbrydelser og hadefulde ytringer. Det kan vi ganske enkelt ikke tolerere, for der skal være plads til, at man kan være den, man er i det danske samfund. Vi har med flerårsaftalen for politiet og anklagemyndigheden allerede styrket myndighedernes indsats mod hadforbrydelser generelt. Nu tydeliggør vi straffelovens beskyttelse af transpersoner og interkønnede mod hadforbrydelser og hadefulde ytringer, ligesom vi gør det soleklart, at det er en skærpende omstændighed, hvis en forbrydelse er motiveret af had – uanset om hadet ikke er hele motivet, sagde han.

Da udvidelsen skete, var det uklart, om ændringerne ville gøre det ulovligt at fremsætte udtalelser som Ellingsens, for eksempel insistere på, at mænd ikke kan blive kvinder, og en mand ikke kan blive mor.

Det er dog svært at se, hvad der skulle forhindre en tilsvarende sag i Danmark. Med sin udvidelse af ‘racismeparagraffen’ i december 2021 skrev regeringen den samme socialkonstruktivistiske kønsopfattelse ind i loven, som den norske havde gjort et lille år tidligere.

Det var denne ændring, der gjorde det muligt for Christine Marie Jentoft at anmelde Christina Ellingesen for at udtrykke sig med udgangspunkt i den biologiske opfattelse af køn. Formentlig har den danske ændring samme konsekvens her.

Eventuelle danske lovovertrædere kan dog se frem til en lidt mildere straf.

Hvor Ellingsen risikerer bøde eller fængsel i op til tre år, er strafferammen for overtrædelse af den danske ‘racismeparagraf’ bøde eller fængsel i op til to år.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview