27. maj, 2024

Nu må det simpelthen stoppe, Marstal!

Henrik Marstal skriver i Berlingske, at Movia skal stoppe Nygarts busreklamer. Men måske er det Marstal selv, der skal trykke på stop.

Kære Henrik Marstal

Lige siden 2012 har jeg utallige gange læst dine vrede indlæg i ligestillingsdebatten. Dine efterhånden kendte synspunkter om mænds ansvar for alt ondt kender jeg til hudløshed. Det samme gælder din holdning til kvinders seksualitet som noget, man ikke må tale om eller se på. Ved du hvad? Jeg føler mig chikaneret af den.

Som heteroseksuel mand er jeg hamrende træt af, at du og dine ligesindede igen og igen gør mig til en syndebuk, når I ruller frem med jeres anklager mod mit køn og min seksualitet. Men jeg kan ikke vælge jer fra, da I fylder så meget i mediebilledet. Hvis du siger, at jeg som heteroseksuel mand ikke har ret til en holdning til køn og ligestilling, passer det ikke. Og forresten er det vel også meningen, at jeg skal inspireres til at ændre adfærd, så verden bliver, som du vil have den, er det ikke?

Mit ubehag er dog formodentlig intet at regne imod ubehaget hos de kvinder, der ikke ønsker din verden og dine værdier, men som du alligevel tager som gidsler i din normkrig. Hvor befordrende for disse kvinders selvværd tror du egentlig, det er, at du konstant fortæller dem, at deres holdninger ikke er gode nok? Og hvor sjovt tror du, det er, når du beskriver dem som svage, undertrykte og uselvstændige stakler og ikke som stærke, frie kvinder med egne værdier og meninger?

Jeg tror ikke, det er særlig sjovt. Så når du bliver ved med at fremstille kvinden som et offer, så må det enten være, fordi du er tankeløs og uempatisk, eller fordi du vægrer dig mod at forholde dig etisk til, hvordan du agerer i debatten.

Nu glemte jeg vist at sige, at det jo slet ikke kun er dig, der plæderer for tanken om kvinder som uselvstændige ofre for det mandsdominerede samfund. Der er andre, der deler dine holdninger. Men det er dig, der bruger avisspalterne som megafon og spreder evangeliet over det ganske land. Dermed har du et stort ansvar, ligesom dine venner i de radikalfeministiske miljøer har, fordi de også markedsfører sorthvidideen om den fromme, hjælpeløse kvinde og den frådende, magtsyge mand.

Forleden gik transportminister Magnus Heunicke (S) i medierne med en reprimande til “afstumpede mænd” i den offentlige transport. Det skete på baggrund af 23 historier, ministeren havde fået tilsendt fra nogle af dine venner i Everyday Sexism Project. 23 historier uden identifikation af afsender og uden dokumentation for hændelsesforløb. Det lykkedes jer at snøre ministeren. Tillykke med det.

Var Heunickes udmelding et signal til jer om, at I kan få succes med jeres værdifundamentalisme? Er det måden, I skal gøre det på i fremtiden? Pålægge et helt køn ansvaret for nogle få tossers handlinger?

Eller tiden inde til at trykke på stop? Der er en verden af fantastiske mænd og kvinder lige uden for jeres kampagnebus. Og de er slet ikke så farlige, som I tror.

Denne kommentar er et modsvar til Henrik Marstals indlæg på Berlingske med titlen ‘Nu må det simpelthen stoppe, Movia!’, der blev lagt online den 23. marts.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview