17. juli, 2024

Også QropsKooperativet betales for normkritisk seksualundervisning

QropsKooperativet tilbyder et “alternativt seksualundervisningsforløb” til elever i københavnske skoler. Billede Pixabay.com.

QropsKooperativet er et “queer læringskollektiv”, hvis seksualundervisning er “normkritisk, krops- og sexpositiv og normkreativ”.

Debatten om Normstormernes normkritiske seksualundervisning i københavnske og århusianske skoler har raset henover sommeren. Organisationen betales 7,3 millioner kroner for undervisningen, men afviser at lægge sit interne undervisningsmateriale frem.

Det har ført til kritik, ligesom Normstormernes aktiviteter på sociale medier har fået flere til at kritisere organisationen for at bedrive politisk aktivisme. Senest har et interview i Deadline givet debatten ny energi.

QropsKooperativet

Normstormerne er ikke den eneste normkritiske organisation, der betales for at undervise københavnske skoleelever i seksualitet fra et normkritisk perspektiv.

Det kan man se på Københavns Kommunes hjemmeside, hvoraf det fremgår, at organisationen QropsKooperativet tilbyder samme ydelse.

“Vi undersøger mod, venskab, handlekraft, normkritik, selvrefleksion, kønsidentitet og grænser,” hedder det blandt andet i beskrivelsen på siden.

På QropsKooperativets egen hjemmeside kan man læse mere om organisationens arbejde.

“QropsKooperativet er et queer læringskollektiv. Det betyder at vores undervisningspraksis er forankret i et queer verdenssyn,” skriver QropsKooperativet og fortsætter:

“Vi vil imødekomme de unges lyst og nysgerrighed med seksual- krop- og grænseundervisning, der ikke tager kønsroller, privilegier, baggrund og heteronormativitet for givet. Derfor laver vi normkritisk, krops- og sexpositiv og normkreativ seksualundervisning.”

“Forløb afholdt af QropsKooperativet giver redskaber, træning og handlemod til at skabe en identitet, sætte grænser og leve et åbent liv. Vores træning er praksisorienteret, inkluderende, eksperimenterende, interaktiv og tager udgangspunkt i de unges hverdag,” hedder det et andet sted på siden.

Videre fremgår det, at QropsKooperativet er en nystartet organisation, som kom til verden tidligere i år.

“Crop-top-gate, skolestrejker for bedre seksualundervisning og beretninger om vedholdende voldtægtskulturer er beviser på, at der er et kæmpe behov for seksuel dannelse. Vi dannede gruppen for at imødekomme kravene om bedre seksual-, grænse- og kropsundervisning, der blev rejst af folkeskole-, ungdomsuddannelses- og højskoleelever i 2021 og 2022. QropsKooperativet er organiseret som et medarbejderejet og -drevet kooperativ,” skriver QropsKooperativet.

Gratis for 9. og 10. klasser i København

For elever i 9. og 10. klasse på københavnske skoler tilbyder QropsKooperativet et “alternativt seksualundervisningsforløb” under overskriften ‘Normkreativ Sex – Følelser Fordomme Frihed’.

Forløbet består af tre workshops af to timers varighed. Den første handler om køn og krop, den anden om relationer og grænser, den tredje om normer og samfund.

Forløbene er gratis for skoler i København, men ikke for de københavnske skatteydere. Til Reelligestilling.dk oplyser Københavns Kommune, at QropsKooperativet betales 45.000 kroner i 2022 og 45.000 kroner i 2023 for den normkritiske seksualundervisning.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview