14. juli, 2024

P1 Debat sagde nej til mandlig ordfører: Ville have en kvinde

P1 Debat var ikke interesseret, da prorammet blev tilbudt en finansordfører til debat om finansloven 2023. Programmet ville hellere have en kvindelig deltager, som ikke var finansordfører. Billede: Pixabay.com.

Debatprogrammet P1 Debat afviste mandlig finansordfører som medvirkende i debat om finanslov. “Vil gerne have en kvinde!” lød begrundelsen.

Opdateret 7/4-2023, 14:22 med svar fra DR til B.T.

Danmarksdemokraternes politiske ordfører, Susie Jessen, fik sig noget af en overraskelse, da hun tidligere i denne uge blev kontaktet af en journalist fra P1’s debatprogram P1 Debat.

Journalisten spurgte Jessen, om hun ønskede at deltage i en debat om finansloven 2023, som programmet planlægger af gennemføre tirsdag efter påske.

Jessen skrev tilbage, at partiet gerne ville deltage og henviste journalisten til partiets finansordfører, den tidligere DF’er Dennis Flydtkjær.

Det svar var journalisten fra P1 Debat dog ikke glad for. “Vil gerne have en kvinde!” skrev journalisten tilbage til Jessen. “Dig eller Støjberg.”

Ligestillingsdagsordenen går over gevind

På Twitter tager Susie Jessen afstand fra P1 Debats fremgangsmåde.

– Ligestillingsdagsordenen går over gevind, når man som DR vil fravælge en finansordfører til at debattere et finanslovsforslag, alene fordi han er mand. Det oplevede vi i denne uge, skriver Jessen.

Overfor Jyllands-Posten siger Jessen videre, DR bedriver “kønsdiskrimination”, og at beskeden fra P1-journalisten er et symptom på en “sindssyge, der breder sig i ligestillingens navn.”

Også sagens anden hovedperson, Dennis Flydtkjær, kritiserer DR.

– DR har fravalgt mig til en debat, alene fordi jeg er mand. Det, selv om det handler om vores finanslovsudspil, og jeg er partiets finansordfører. Det er sku langt ude. Tænk, hvilket ramaskrig der ville lyde, hvis det samme skete for en kvinde, skriver Flydtkjær, ligeledes på Twitter.

Hverken DR, P1 eller P1 Debat har foreløbig forholdt sig til hændelsen.

Kommentar fra DR

Opdateret: B.T. fortæller, at mediet forgæves forsøgt at få DR til at deltage i et interview om sagen. Det har DR afvist. I stedet har DR fremsendt en skriftlig kommentar underskrevet af Mette-Line Thorup, redaktionschef for Kultur, Lyd og Debat hos DR.

“Vi kan godt se, at sms´en er noget kluntet formuleret og skaber et fejlfokus. Generelt er det sådan i P1 Debat, at de medvirkende aldrig nogensinde bliver valgt til eller fra alene på baggrund af deres køn. Vi har fokus på mangfoldighed og repræsentation i vores programmer, så de medvirkende afspejler Danmarks befolkning. Men vi bruger ikke kvoter, og de medvirkende til P1 Debat bliver i sidste ende valgt ud fra, om de er relevante for debatten, og om vedkommendes argumenter er relevante for den vinkling, som vi har valgt. Og eftersom den endelige struktur og vinkling på programmet ikke var besluttet, og andre politikområder kunne komme i spil i programmet, så blev Susie Jessen spurgt. De begrundelser fremstod på ingen måde tydeligt nok i en hurtig sms fra vores journalist,” skriver Mette-Line Thorup til B.T.

Thorup oplyser desuden til B.T., at den planlagte udsendelse om finansloven tirsdag efter påske er aflyst, idet et “endnu mere aktuelt emne skal debatteres i stedet.”

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview