14. juni, 2024

Peter Hummelgaard beskyldes for selvpromovering for skattekroner i kampagnevideo om barsel

Ligestillingsminister Peter Hummelgaard kritiseres for at promovere sig selv i skatteyderfinansieret kampagnevideo for fædres orlov. Billede: Screenshot fra videoen.

Den slags skal ske for egne eller partiets midler, ikke for skatteydernes, siger flere borgerlige politikere.

Nye Borgerlige, Dansk Folkeparti og De Konservative kritiserer ligestillingsminister Peter Hummelgaard for sin medvirken i en video om barsel, som er produceret for offentlige midler.

Videoen, som PR-bureauet Lead Agency står bag, har ifølge en aktindsigt, Berlingske har fremskaffet, kostet omkring 9.000 kroner at producere.

Pengene kommer fra Satspuljeaftalen i 2017, hvor de blev afsat til kampagnen ‘Aktion Fars Orlov, der opfodrer mænd til at tage forældreorlov. Kampagnen blev i 2019 tildelt yderligere offentlige midler,

Til de 9.000 kroner, videoen har kostet at producere, skal lægges mellem 45.000 og 50.000 kroner, som ifølge Facebooks oversigt er blevet brugt til at promovere videoen på Facebook.

Noget rod

De borgerlige partier kritiserer ministeren for at bruge offentlige midler på at promovere sig selv. Den slags bør ske for egne eller Socialdemokratiets midler, siger flere af dem til Berlingske.

– Det er simpelthen noget rod. Det er helt fair, at man som politiker laver kampagner eller videoer for sine politiske synspunkter, men man skal gøre det for egne midler eller for partiets midler. Man skal ikke gøre det for offentlige midler, siger formand for Nye Borgerlige, Pernille Vermund.

– Det er fuldstændig utilstedeligt. Man blander offentlige midler ind i en indirekte promovering af en socialdemokratisk minister. Skal en minister stå med sin egen baby og promovere sig selv, burde det være sket for socialdemokratiske penge, siger fungerende politisk ordfører for De Konservative, Marcus Knuth.

– Det her er anderledes end så mange andre sager, fordi det er offentlige midler, der er brugt på noget, som i høj grad ligner en kampagnevideo. Jeg oplever, at Socialdemokratiet igen og igen tester grænsen for, hvor langt de kan gå. Der er brug for, at vi får sagt klart fra, tilføjer han.

At videoen er produceret af et privat firma er ikke en undskyldning for, at ligestillingsministeren promoverer sig selv i den, mener Marcus Knuth, som påtænker at afkræve ministeren skriftlige svar om sagen.

– Det er et professionelt firma, der laver mange opgaver for det offentlige og for politikere, og derfor burde man dér og i ministeriet om nogen kende adskillelsen mellem partipolitik, og hvornår det er neutral brug af offentlige penge, siger han.

Ønsker ligestillingsministeren at føre kampagne for fædres orlov, må det ifølge den konservative ordfører ske for egne eller partiets midler.

– Så skulle han have brugt Socialdemokratiets pengekasse på det. Hvad bliver det næste? siger Marcus Knuth.

Ville sige nej i dag

Til Berlingske fortæller Peter Hummelgaard, at han godt forstår, at der sættes spørgsmålstegn ved beløbet, og at han ville have sagt nej til at medvirke i videoen, hvis han havde vidst, hvad den og promoveringen af den kostede.

– Havde jeg været bekendt med beløbet og promoveringen af den video, jeg deltager i, så havde jeg sagt nej. Det sidste jeg ønsker er, at budskabet drukner i en debat om, at videoen er en promovering af mig som person og økonomi, siger Peter Hummelgaard.

Videoen, det hele drejer sig om, er et lille minut lang og viser Peter Hummelgaard sammen med sin yngste datter. Peter Hummelgaard delte selv videoen på Facebook den 20. maj i år forud for sin barsel.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview