Inger Støjberg mener, debatten om sexisme er »ved at gå helt over gevind«. Et synspunkt, som møder modstand blandt politiske kolleger.
Opdateret 21/9-2020, 15:55.
Venstres næstformand, Inger Støjbjerg, melder sig nu ind i debatten om sexisme og sexchikane.
I et opslag på Facebook skriver hun, at debatten er »ved at gå helt over gevind«.
– Ærligt talt! Jeg synes, det er ved at gå helt over gevind med al den MeToo og sexisme-snak. Ingen skal finde sig i f.eks. at blive berørt upassende eller blive udsat for deciderede overgreb. INGEN, indleder Inger Støjberg.
– Men lige nu er det som om, alle mænd bliver udråbt som sexhungrende og krænkende monstre. Jeg vil derfor også meget meget nødig være mand i 2020, for ALT kan åbenbart misforstås og udlægges som sexisme, fortsætter hun.
Skil tingene ad
Ifølge Venstres næstformand er der behov for at sondre mellem uskyldige komplimenter og grove overgreb. De to ting er ikke udtryk for det samme og skal ikke behandles ens.
– Det er simpelthen for langt ude, når vi ser eksempler på, at selv helt uskyldige komplimenter om kvindes udseende kan blive udlagt som sexisme. Der har i medierne været eksempler på politikere, der har følt sig krænket over at få at vide, at de er pæne. Altså hvad der efter min mening bør opfattes som et godt gammeldags kompliment, skriver Inger Støjberg.
– På den anden side har vi de dybt grænseoverskridende tilfælde med trusler eller krav om sexuelle ydelser, fortsætter hun.
– Det er altså to vidt forskellige ting, og vi skal passe på med, det ikke skvulper over i hinandens kar! Gør det det, så risikerer vi at det tager alvoreren ud af de virkelige krænkelsestilfælde, påpeger venstrepolitikeren.
– For selvfølgelig er der kvinder, som bliver udsat for krænkende adfærd og overgreb, og det er forfærdeligt, hver eneste gang det sker. Men netop de ‘rigtige’ krænkelsestilfælde må ikke drukne i en krænkelseskultur, der er kommet fuldstændig ud af proportioner, tilføjer hun.
Verden bliver et trist sted
Ifølge Inger Støjberg bør målet ikke være at skabe et arbejdsmiljø, hvor mænd er ikke tør komplimentere kvinder. De alvorlige tilfælde skal forhindres, men den uskyldige flirt må ikke blive et offer i kampen.
– Jeg mener ærligt talt, at verden bliver et rigtigt trist sted, hvis mænd ikke længere tør give en kvinde et kompliment om, at hun ser godt ud, i bare frygt for at det kan blive opfattet forkert, og at han derfor risikerer at blive hængt ud, skriver Inger Støjberg.
– Lad os holde fokus og sætte prompte ind, når kvinder – eller mænd – bliver rigtig krænket. Hvis alt og alle konstant føler sig krænket over alverdens ting, så tager det fokus fra de alvorlige tilfælde, afslutter hun.
Der er en særlig plads i helvede til kvinder som Inger Støjberg
Blandt politiske kolleger modtages Inger Støjbergs opslag ikke med rosende ord.
SF’s formand Pia Olsen Dyhr refererer til tidligere udenrigsminister i USA Madeleine Albright, som i 2006 udtalte, at »der er et særligt sted i helvede til kvinder, som ikke hjælper andre kvinder«.
Ifølge Pia Olsen Dyhr gør Inger Støjberg sig med sin udmelding skyldig i at være en sådan kvinde.
– Kære Inger. Nu går du altså over gevind. Vil blot minde dig om Madeleine Albrights ord: »There is a special place in hell for women who don’t help other women«. Måske godt at huske på i denne tid, skriver SF-formanden på Twitter.
Heller ikke De Radikales retsordfører, Kristian Heegaard, er begejstret for Inger Støjbergs udmelding.
– Skuffende melding fra Venstre ved deres fungerende formand. Det er sexismen, der har taget overhånd. Ikke debatten. Debatten er derimod særdeles tiltrængt, skriver han, ligeledes på Twitter.
Også hos Socialdemokratiet tager man afstand fra Inger Støjbergs opslag. Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe erklærer på sin Twitter-profil, at hun er »helt, helt uenig« med Venstres næstformand.
– Min kollega og fungerende formand for Venstre mener, at det der #metoo er ved at gå over gevind. Jeg er helt, helt uenig. Endelig får vi en nødvendig samtale i Danmark om problemets omfang. Nye eksempler pibler frem hver dag, og det viser hvor vigtigt, det her er, skriver Ane Halsboe.
Politisk boldøje?
Ifølge politisk kommentator på Politiken Kristian Madsen viser Inger Støjbergs opslag, at hun har sans for folkestemningen.
– Inger Støjberg har politisk næse for, at der er en anden side af #metoo ude i folkehavet, skriver han på Twitter.
I en kommentar til tweetet uddyber han sit synspunkt.
– Den politiske næse består for mig at se i at udnytte en diskrepans mellem diskussionen i en eliteoffentlighed, man selv karikerer, og folkestemningen, og stille sig på sidstnævntes side, skriver Kristian Madsen.