Radikale, SF og Enhedslisten domineres af kvinder i regionsrådene

Tirsdag den 21. november er der kommunal- og regionsrådsvalg i Danmark. Foto: Valgplakater revet ned over for Lergravsparkens metrostation. Privatfoto.

Mens alle partier har flere mænd end kvinder i byrådene, ser det anderledes ud i landets fem regionsråd. Her har tre partier en overvægt af kvinder.

Opdateret 2/11, 19:14.

Tre partier har flere kvinder end mænd i regionsrådene. Det viser nye tal om kommunal- og regionalpolitik fra Danmarks Statistik.

De tre ‘kvindepartier’ er Radikale, SF og Enhedslisten, og størst er kønsforskellen hos SF, hvor 70 procent af de valgte regionsrådspolitikere er kvinder.

Næststørst er forskellen hos Enhedslisten, hvor to ud af tre – eller 66,6 procent – af partiets regionsrådspolitikere er af hunkøn.

Og tredjestørst er den kvindelige dominans hos Radikale, hvor er forskellen lidt mindre. Her er forholdet 62,5 procent versus 37,5 procent i de kvindelige politikeres favør.

Alle de øvrige partier, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Venstre, Konservative og Liberal Alliance domineres også i regionsrådene af mandlige politikere.

Skævest ser det ud Venstre, hvor blot 26 procent af regionsrådspolitikerne er kvinder.

Det bør noteres, at fordelingerne baserer sig på små tal. Det gælder i særdeleshed for de mindre partier. Eksempelvis har SF blot 10 regionsrådspolitikere i Danmark, mens Venstre har 61.

Tobias Petersen

40 år, sociolog, tekstforfatter, freelancejournalist og ligestillingsdebattør. Jeg er helhjertet tilhænger af ligeværd, lige muligheder og lige rettigheder og skriver om alt, der har med ligestillingsdebatten at gøre i bredeste forstand. Når jeg ikke diskuterer ligestilling, skriver jeg tekster for andre.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *