13. december, 2024

Rapport, der ikke måler ligestilling, fremstilles på tværs af medier som rapport, der måler ligestilling

Global Gender Gap Report fra World Economic Forum udsendes hvert år. Rapporten hævder at måle ligestilling. Men det gør den ikke. Billede: Screenshot, forsiden af årets rapport.

World Economic Forums Global Gender Gap Report måler ikke ligestilling, uanset hvor mange gange medierne påstår, at den gør det.

Opdateret 19/12-2019, 16:29.

Det er aften, og jeg ser tilbage på en dag, hvor den danske journaliststand på tværs af medier har svigtet sin opgave.

Mens TV 2 NEWS fortæller historien på mit fjernsyn og mit Twitter-feed er fyldt med henvisninger til sagen, spekulerer jeg på, om det nogensinde bliver anderledes.

For det er det samme i år, som det var sidste år. Og året før. Og året før igen. Same procedure as last year, tænker jeg, mens ritualet udspiller sig nok en gang.

Same procedure as last year

Årsagen til miseren er udgivelsen af årets Global Gender Gap Report, som World Economic Forum står bag.

Rapporten rangordner verdens lande på en liste, og hvert år sker det med store overskrifter i de danske medier til følge, særligt når vi ryger ned ad listen.

I år var et af de år. Vi faldt fra en 13. plads til en 14. plads, og det udløste indslag på de store tv-stationer og artikler i snart sagt samtlige landets aviser.

Vi er langt fra i mål

Alle med en vis status i ligestillingsdebatten står på sådan en dag frem og siger noget om, hvor galt det er, at vi ikke ligger i toppen.

Ligestillingsministeren udtaler sig, og det samme gør alle landets mangfoldighedskonsulenter, diversitetseksperter og KVINFO-direktører, tidligere såvel som nuværende.

Politikere af enhver afstøbning mener naturligvis også noget, og de fleste er enige om, at »vi langt fra er i mål«, og at »der er langt igen, før vi har ligestilling i Danmark.«

Ingen har læst rapporten

Dækningen af reaktionerne på rapportens resultater overskygger hvert år dækningen af rapportens indhold, som igen overskygger dækningen af rapportens præmisser.

De færreste er derfor klar over, at den rapport, som dagen igennem omtales som en ligestillingsrapport, slet ikke måler på ligestilling.

Men det er ikke desto mindre sådan, det forholder sig. Årsagen er lidt teknisk, men ikke mere, end at de fleste kan være med.

Mænds problemer er udeladt

Global Gender Gap Report er bygget op omkring et indeks. Det er dette indeks, der refereres til, når medierne skriver, at Danmark ligger nummer 14 i verden.

Indekset er konstrueret sådan, at det udelukkende registrerer situationer, hvor kvinder klarer sig dårligere end mænd.

Situationer, hvor mænd klarer sig dårligere end kvinder, registrerer indekset ikke. De gives værdien 1.00, som betyder fuld ligestilling, uanset hvor meget dårligere end kvinder, mænd klarer sig.

Er 51 procent af et lands politikere mænd, har landet således ifølge indekset et ligestillingsproblem. Men er 100 procent af et lands politikere kvinder, har det ikke. Så er der fuld ligestilling.

Det gælder for alle de områder, indekset måler på, bortset fra levealder.

No country for old men

Fordi indekset er konstrueret sådan, fortæller det intet om, hvilke problemer mænd har, hvor alvorlige de er, eller hvad forholdet mellem mænd og kvinders problemer er.

Det har flere absurde konsekvenser. Blandt andet betyder det, at jo dårligere mænd klarer sig i et land, desto mere ligestillet er det, og desto højere vil det placere sig på den famøse liste.

Ja, skulle en nation finde på at udrydde sin mandlige befolkning, ville den i den efterfølgende Global Gender Gap Report blive kåret til verdens mest ligestillede land.

Ubrugeligt som indikator for ligestilling

Som følge af sin konstruktion kan indekset ikke bruges til at sige noget om, hvordan det ser ud med ligestillingen i et land. Eller for den sags skyld med forholdet mellem lande.

Indekset i Global Gender Gap Report er som en parterapeut, der beder et par sætte ord på deres problemer og derefter udelader alt det, manden siger, så kun kvindens problemer står tilbage.

En parterapeut, der på det grundlag udtaler sig om problemerne i et parforhold, bør ingen opsøge. Og det samme gælder for Global Gender Gap Report.

Kun hvis man mener, at mænds problemer er uden betydning for ligestillingen, kan man mene, at indekset i Global Gender Gap Report kan bruges som indikator for ligestilling.

Mener man derimod, at det kun er meningsfuldt at tale om ligestilling, hvis man ser på begge køns problemer, kan man ikke bruge Global Gender Gap Reports indeks til noget som helst.

Not breaking news

At det forholder sig, som jeg netop har beskrevet, er ingen nyhed. Jeg har gjort opmærksom på det før, og det samme har mange andre.

Tom Jensen skrev allerede i 2014 om problemerne med Global Gender Gap Reports indeks på Berlingske. Hans indlæg er desværre tilsyneladende forsvundet, angiveligt i forbindelse med, at Berlingske har udfaset sine gamle blogs.

I 2018 gjorde faktatjekmediet ’TjekDet’, som udgives af Mandag Morgen, det samme.

»Rapporten kan slet ikke fortælle, hvordan det går med ligestilling i Danmark, siger eksperter«, skrev ’TjekDet’ i en faktaboks i artiklen om Global Gender Gap Report.

Det skete blandt andet med henvisning til Erik Gahner Larsen, der er forsker ved University of Kent og analyserer mediernes brug af statistik, og som i artiklen forholdt sig til rapporten.

»Rapporten er i bedste fald misvisende og i værste fald komplet meningsløs. Det giver på ingen måde mening at bruge den her rapport til at udtale sig om udviklingen med ligestilling i Danmark«, udtalte Gahner Larsen om Global Gender Gap Report til ’TjekDet’.

Et narrespil

Og så er vi tilbage ved udgangspunktet. Ved mediernes årlige gentagelse af de samme fejl og undladelsessynder.

Hvert år, hvert evig eneste år, fremstiller tv-stationerne og aviserne Global Gender Gap Report som en rapport, der måler ligestilling.

Dette, selv om det er åbenlyst for enhver, der gider at bruge fem minutter på at sætte sig ind i det, at Global Gender Gap Report ikke måler ligestilling.

Artikel efter artikel handler om, at det er »gået tilbage« for ligestillingen i Danmark.

Dette, selv om eksperter eksplicit gør opmærksom på, at det på ingen måde giver mening at bruge rapporten til at udtale sig om udviklingen med ligestilling i Danmark.

Hvad er det, man som læser er vidne til? Et narrespil?

En udgangsbøn

Hvis du er journalist og af uransagelige årsager er faldet over dette indlæg, så hør min bøn: Læs rapportens metodeafsnit og læs ’TjekDet’s artikel.

Mere beder jeg dig ikke om.

For gør du det, er der en chance for, at vi næste år slipper for endnu en udgave af mediernes ceremonielle kinddans med World Economic Forums Global Gender Gap Report.

Opdatering: Ovenstående indlæg blev publiceret 19/12-2019 klokken 14:05. Kun godt en time senere, klokken 15:10, bragte ‘TjekDet’ en ny artikel om Global Gender Gap Report, som er mindst lige så kritisk som den, jeg allerede henviser til i indlægget. Den nye artikel er i den grad værd at læse og kan findes her.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview