Reklamombudsmannen: Billedet er kønsdiskriminerende

Er dette billede kønsdiskriminerende? Ja, siger den svenske Reklamombudsmannen. Billede: Sociale medier.

Dette billede blev anvendt på en hjemmeside i forbindelse med en svensk boligmesse, men efter kritik fra Reklamombudsmannen er billedet fjernet.

– Du kan blive messens handy girl.

Sådan lød teksten, dette billede var udstyret med på hjemmesiden for årets boligmesse i Jönköping i Sverige.

– Du kan blive messens handy girl, står der på svensk på billedet. Billede: Sociale medier.

Billedet var en reklame for en konkurrence, hvor piger kunne vise deres evner som håndværkere og vinde værktøj. Ved siden af kvinden på billedet var to mænd med værktøj, som var iført almindeligt håndværkertøj.

Mændene ved siden af kvinden så ud nogenlunde som ham her. Billede: Bomässan.

En person fandt billedet sexistisk og anmeldte det til Reklamombudsmannen. Anmelderen mente, at billedet er »sexistisk« og »udnytter den kvindelige models krop som blikfang«.

Det fortæller svt.

– Kontrasten til de hårde gutter med maskiner på samme plads er slående. At kvinder kan være handy er indlysende, men billedsproget viser tydeligt, at handy indebærer to forskellige ting for kvinder og mænd. Billedet af kvinden er desuden formgivet som et sexistisk blikfang, lød det ifølge jnytt i anmeldelsen, som desuden pegede på, at reklamen cementerede traditionelle kønsroller.

Kønsdiskriminerende

Reklamombudsmannen gav klageren ret i kritikken.

Billedet er ifølge Reklamombudsmannen »kønsdiskriminerende« og strider mod artikel 4 i Internationella Handelskammarens regler for reklame og markedskommunikation.

Reklamen er nu fjernet fra boligmessens hjemmeside. Det er uvist, om pigernes håndværkerkonkurrence gennemføres eller aflyses.

Tobias Petersen

40 år, sociolog, tekstforfatter, freelancejournalist og ligestillingsdebattør. Jeg er helhjertet tilhænger af ligeværd, lige muligheder og lige rettigheder og skriver om alt, der har med ligestillingsdebatten at gøre i bredeste forstand. Når jeg ikke diskuterer ligestilling, skriver jeg tekster for andre.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *