18. maj, 2024

Robot skal gøre svenske journalister bevidste om køn

En kønsrobot vil i fremtiden holde øje med, hvor ofte journalisterne på Dagens Nyheter omtaler mænd og kvinder. Billede: Arkivfoto.

Journalister på Dagens Nyheter vil fremover modtage en månedlig opgørelse fra en kønsrobot, der skal overvåge, hvor ofte de omtaler mænd og kvinder.

Svenske Dagens Nyheter lancerede onsdag et nyt værktøj, der skal få mediets journalister til i højere grad at omtale kvinder i deres artikler.

Værktøjet er en kønsrobot, som skal kigge journalisterne over skulderen og hver måned automatisk genererer en statistik til hver enkelt journalist over hans eller hendes omtaler af mænd og kvinder.

Det meddelte Dagens Nyheters udviklingschef, Martin Jönsson, onsdag på Twitter.

– I dag lancerer vi et nyt internt værktøj på Dagens Nyheter: kønsrobotten. Hver måned får hver skribent en mail om, hvordan omtaler i deres tekster fordeler sig på mænd og kvinder. Vigtigt for at øge bevidstheden på individniveau, skriver han.

https://twitter.com/DagensNyheterMJ/status/981486991111008258

I er journalister, ikke aktivister

I kommentarerne under Martin Jönssons tweet er det langt fra alle, der er begejstrede for idéen om, at journalistene hele tiden skal have balancen mellem mænd og kvinder i baghovedet.

– Er det ikke bedre at bruge tid på at rapportere nyheder sagligt i stedet for at jage et opfundet tal om, hvordan I synes, virkeligheden burde være?, skriver ‘plutoo’ og tilføjer:

– I er ikke aktivister, I er journalister.

Heller ikke ‘Jan Ericson’ er begejstret.

– Betyder det, at I ikke kan skrive om alle fremgangsrige kvindelige medaljevindere ved OL, hvis der ikke findes lige så mange fremgangsrige mænd? Tror aldrig, jeg har hørt noget så dumt, skriver han.

Positive stemmer findes dog også.

– Så fantastisk godt! Også selv om nogle af MÆNDENE i kommentarerne her ikke forstår hvorfor, skriver ‘Ida’.

– Jeg nikker i hvert fald opmuntrende, når folk kæmper for bedre repræsentation i medier, eftersom det betyder ekstremt meget for ligestillingen. Hurra for Sverige, som er et moderne land og har medier, der gør sådan!, tilføjer hun.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview