23. juni, 2024

Rockwool Fonden bekræfter: Dyrere at være mand end kvinde

912 kroner. Så meget højere er det årlige minimumsbudget for enlige mænd uden børn mellem 30 og 49 end for enlige kvinder uden børn i samme alder ifølge Rockwool Fondens budgetberegner. Billede: Arkivfoto.
Ifølge Rockwool Fonden er minimumsbudgettet for mænd er højere end for kvinder – og det på trods af, at fonden tager højde for kvinders ekstraudgifter til blandt andet sundhed og hygiejne. Billede: Arkivfoto.

Ifølge Rockwool Fonden er mænds minimumsbudget højere end kvinders. For personer mellem 30 og 49 er forskellen 912 kroner om året.

Skal mænd have højere overførselsindkomster end kvinder?

Det er det naturlige spørgsmål at stille, efter Rockwool Fonden har fastslået, at det er dyrere at være mand end kvinde.

912 kroner om året

Ifølge fondens budgetberegner er forskellen 912 kroner om året, når man sammenligner enlige uden børn i alderen 30 til 49.

Forskellen skyldes de fysiske forskelle på kønnene. Mænd har behov for omtrent 25 procent mere energi end kvinder for at overleve, og det fører til øgede madudgifter.

Dermed bliver mænds samlede udgifter højere end kvinders, selv om Rockwool Fonden i minimumsbudgettet lægger til grund, at kvinder har højere udgifter end mænd til beklædning og sko, hygiejne og sundhed samt kultur og fritid.

Minimumsbudgettet for kvinder uden børn i alderen 30-49. Kilde: Rockwool Fondens budgetberegner.
Minimumsbudgettet for enlige kvinder uden børn i alderen 30-49. Kilde: Rockwool Fondens budgetberegner.
Minimumsbudgettet for enlige mænd uden børn i alderen 30-49. Kilde: Rockwool Fondens budgetberegner.
Minimumsbudgettet for enlige mænd uden børn i alderen 30-49. Kilde: Rockwool Fondens budgetberegner.

Relateret artikel

I diskussionen om køn og omkostninger har flere tidligere hævdet, at det er dyrere at være kvinde, fordi kvinder har ekstraudgifter til hygiejneprodukter og betaler mere for visse varer – såkaldt pink tax. 

Det skete eksempelvis i juni, da Metroxpress kørte historier om emnet og fik både politikere og eksperter til at udtale sig positivt om en sænkelse af afgifter på eksempelvis bind og tamponer.

Reelligestilling.dk påpegede på det tidspunkt, at Metroxpress overså, at mænds samlede udgifter på trods af kvinders udgifter til hygiejneprodukter er højere end kvinders på grund af mænds større energiforbrug. En pointe, som nu altså bekræftes af Rockwool Fondens tal.

Hvad med resten af regnestykket, Metroxpress?

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview