Sex & Samfund og LGBT+ Danmark medvirker til gymnasielevers strejke

Gymnasieelever på mindst 10 gymnasier strejker torsdag den 10. februar. Sex & Samfund og LGBT+ Danmark bidrager til strejken, som er arrangeret af Danske Gymnasieelevers Sammenslutning. Billede: Strejkens Facebook-side.

Gymnasieelever udebliver fra undervisning torsdag den 10. februar. Statsstøttede organisationer bidrager til strejken.

Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, DGS, opfordrer på Facebook eleverne på de danske gymnasier til at strejke for seksualundervisning i gymnasiet.

»Når der ikke er plads i vores skema i forvejen, må vi selv tage pladsen!« lyder det fra DGS, og den idé er blandt andre Odder Gymnasium med på.

Det fortæller en elev fra det jyske gymnasium, som er aktiv i DGS, på Twitter.

– 312 elever på mit gymnasie har lige stemt for at nedlægge undervisningen for obligatorisk og normkritisk seksualundervisning. Vi er klar. Er I? skriver han.

Støttes af Sex & Samfund og LGBT+ Danmark

Strejken finder sted torsdag den 10. februar fra 12.15 til 14.50, hvor eleverne i stedet for at følge deres planlagte undervisning vil følge en fælles livestream, som laves i samarbejde med Sex & Samfund.

Sex & Samfund modtog alene i 2021 20 millioner kroner fra den danske stat, som blandt andet skulle bruges på organisationens seksualundervisningskampagne Uge Sex. Det fremgår af den seneste finanslov, hvori det ikke nævnes, at pengene skal bruges til at modvirke elevers deltagelse i undervisningen på gymnasierne.

Også LGBT+ Danmark medvirker i strejken med et oplæg via livestream. Ligesom Sex & Samfund modtager LGBT+ Danmark offentlige midler. Organisationen er på finansloven tilgodeset med et driftstilskud på 1,5 millioner kroner om året.

Foruden de kønspolitiske organisationer deltager Louise Kjølsen i strejken. Kjølsen, der er kendt under kunstnernavnet Twerk Queen, bidrager med en tale til eleverne.

Samtykke, grænser og normer

Formålet med strejken er at gøre seksualundervisning obligatorisk på de danske gymnasier.

– Når der ikke er plads i vores skoleskema til seksualundervisning, må vi selv tage pladsen. Strejken skal vise vores utilfredshed over den manglende seksualundervisning, siger forkvinde for DGS, Alma Tynell, til Gymnasieskolen.

Det er dog ikke seksualundervisning i gængs forstand, DGS efterspørger. Undervisningen skal handle om relationer og adfærd, mener elevorganisationen.

»Gennemsnitsalderen for den seksuelle debut er 16 år, og det er også her, man starter på ungdomsuddannelse. Så hvorfor fortsætter seksualundervisningen ikke ind i gymnasiet? Vi vil undervises i samtykke, grænser og normer!« skriver DGS i sit opslag om strejken på Facebook.

Det samme giver Alma Tynell udtryk for over for Gymnasieskolen.

– Tag et kig ud i samfundet, se på hele MeToo-bølgen, hvad der foregår af digitale krænkelser, uønskede berøringer, uønskede kommentarer – også blandt unge. Mange får overskredet grænser – også for eksempel via nogle gymnasiers puttemiddage, så der er akut brug for at få noget undervisning i grænser, samtykke og lyst, siger hun.

– Samtidig er det afgørende, at undervisningen ikke bliver heteronormativ – altså med et helt andet blik for, at alle ikke er heteroseksuelle, end det er tilfældet med grundskolens seksualundervisning, tilføjer DGS-forkvinden.

Mindst 10 gymnasier deltager

Programmet for strejken den 10. februar lyder som følger:

12.15: Hej og velkommen
12.25: Louise Kjølsen holder tale
12.35: Seksualundervisning v. sex og samfund
13.25: Pause
13.35: Oplæg v. LGBT+ Danmark
13.50: Panelsamtale om seksualundervisning
14.15: Tak for i dag

Ifølge Gymnasieskolen meldes foreløbig 10 gymnasier klar til at deltage.

Tobias Petersen

40 år, sociolog, tekstforfatter, freelancejournalist og ligestillingsdebattør. Jeg er helhjertet tilhænger af ligeværd, lige muligheder og lige rettigheder og skriver om alt, der har med ligestillingsdebatten at gøre i bredeste forstand. Når jeg ikke diskuterer ligestilling, skriver jeg tekster for andre.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *