19. maj, 2024

Spanske feminister i opgør med den katolske kirke

Ærkebiskop og kardinal Antonio Cañizares anklages for opfodringen til hadbrydelser efter udtalelser mod homoseksualitet og radikal feminisme. Her ses Cañizares (tredje fra venstre) i Peterskirken i Rom. Billede: YouTube.
Ærkebiskop og kardinal Antonio Cañizares anklages for opfodringer til hadbrydelser efter udtalelser mod homoseksualitet og radikal feminisme. Her ses Cañizares (tredje fra venstre) i Peterskirken i Rom. Billede: YouTube.

Retssag om opfordring til hadbrydelser indledes mod spansk kardinal efter klager fra feministiske grupper over udtalelser i prædiken.

Tirsdag indledtes en retssag om opfordring til hadforbrydelser mod ærkebiskoppen i Valencia, kardinal Antonio Cañizares.

Retssagen kommer, efter den feministiske gruppe ‘Feminist Platform of Alicante’ sammen med LGBT-grupperne ‘LGBT Collective of Valencia’ og ‘Collective for Sexual-Affective Diversity’ 3. juni officielt klagede over udtalelser, Cañizares fremsatte i en prædiken den 13. maj – den internationale dag mod lesbofobi, homofobi, transforbi og bifobi.

Det fortæller flere engelsksprogede medier.

Familien er truet

I prædikenen, som blev afhold i kapellet på det katolske universitet i Valencia, fastslog kardinalen, at familien er truet af »the gay empire« og radikal feminisme.

– Familien er plaget i dag, i vores kultur, af en endeløs række af trusler, og det er klart for enhver, sagde Cañizares.

– Vi har lovgivning, som står i modsætning til familien, handlinger fra politiske og sociale kræfter, med ekstra støtte fra »the gay empire«, fra ideer som radikal feminisme, og fra den mest bedrageriske ide af alle, kønsteori, uddybede ærkebiskoppen.

55 pro-LGBT-organisationer, herunder Valencias kommunistparti og det spanske netværk ‘Help to Refugees’ har efterfølgende støttet op om klagen over Cañizares’ udtalelser.

Undskyldning var ikke nok

Antonio Cañizares meddelte efter klagen den 3. juni, at han gerne ville undskylde, hvis hans ord havde stødt nogen.

Men det blev ikke vel modtaget af klagerne, der som modsvar udtalte, at Cañizares’ ord er »fulde af had, homofobiske og sexistiske, og opfordrer til had mod dem, som ikke passer ind i det katolske hierarkis arkaiske modeller«.

Antonio Cañizares menes i sagen at have støtte fra paven i Rom. Efter forlydender opfordrer Pave Frans den spanske kardinal til at stå fast på sit forsvar for familiens betydning.

Lignende svensk sag førte ikke til straf

I en lignende sag blev den svenske præst Åke Green idømt en fængselsstraf for at prædike mod homoseksualitet. Det skete i 2005.

Green fik en måneds fængsels for sine udtalelser, men blev senere frikendt af den svenske højesteret. Green havde i en prædiken i 2003 blandt andet omtalt homoseksualitet som »en kræftsvulst i samfundet« og årsag til fremkomsten og spredningen af aids.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview