Ligestillingsnyt

Svend Aage Madsen: Politikere skal prioritere mænds mentale sundhed

I dag starter Men’s Health Week, en international begivenhed med fokus på mænds sundhed. I år er temaet mænds mentale sundhed. Billede: Pixabay.com

Udmeldingen kommer i anledning af Men’s Health Week, som starter i dag.

I denne uge afholdes den internationale Men’s Health Week, og i den anledning opfordrer chefpsykolog på Rigshospitalet og formand for Forum for Mænds Sundhed, Svend Aage Madsen, politikerne til at skærpe deres fokus på mænds mentale sundhedsproblemer.

Det sker i en video, Svend Aage Madsen har delt på Twitter i anledning af sundhedsuges start.

– Netop når det handler om mental trivsel for mænd, ved vi, at mænd halter langt bagefter på mange områder. Blandt andet er det jo sådan, at mænd begår selvmord tre gange så hyppigt som kvinder. Og når de kommer op i alderen er det fem gange så hyppigt som kvinder, fortæller Svend Aage Madsen i videoen.

– Det, vi ved, er, at mænds psykiske problemer er underopdagede og underbehandlede, og derfor skal vi gøre en særlig indsats for at opdage og finde frem til de mænd, som har psykiske problemer, og sørge for, at de får den hjælp, de har behov for, fortsætter han.

Hertil kommer det forebyggende arbejde, som ifølge Svend Aage Madsen særligt bør rettes mod mænds ensomhed.

– Vi skal også forebygge, at mænd får psykiske problemer. En af de største sårbarheder over for at få psykiske problemer er isolation og ensomhed, mens den bedste beskyttende faktor for at undgå psykiske problemer er at have nære relationer, siger han.

– Derfor er det rigtig vigtigt, at vi kigger på især de mænd, som er sårbare i forhold til ensomhed ved ikke at have nogen familie, ved ikke at have nogen partner, ikke at have nogen nære relationer, ikke have nogen børn. De mænd er i særlig risiko. Vi ved også, at det ofte er de kortuddannede mænd, der er i den situation. Dem skal vi bruge Men’s Health Week på at markere i debatten for at få dem på dagsordenen hos regeringen, hos kommunerne, hos regionerne, uddyber Svend Aage Madsen.

Indret sundhedsvæsnet, så det også passer til mænd

Men’s Health Week følger WHO’s strategi for bedre sundhed for mænd. Strategien siger, at køn, herunder mænds køn, skal tænkes ind i alle planer, pakker og strategier, som udvikles. Ifølge Svend Aage Madsen er det den helt rigtige tilgang, hvis mænds sundhed skal løftes.

– Vi skal huske, at vi skal gøre noget helt systematisk for at nedbringe mænds overdødelighed, herunder af mentale problemer, og vi skal sørge for at indrette sundhedsvæsnet, så det passer bedre til mænd i alle aldre, siger han.

– Her må vi især se på det mentale område. Der passer sundhedsvæsnet ikke ret godt til mænd, fordi man ikke så tit er opmærksom på de særlige tilstande, mænd kan have, og ikke har særlige tilbud til mænd, når de skal behandles og have støtte og rådgivning, fortsætter han.

– Det er det, vi arbejder for og plæderer for, at man udvikler. Det bruger vi Men’s Health Week til, fortæller Svend Aage Madsen.

I løbet af Men’s Health Week vil der være aktiviteter flere steder i landet. Svend Aage Madsen håber, at ugen vil få politikerne til at skærpe interessen for mænds sundhed, herunder mænds mentale sundhed.

– Jeg håber, at vores indsats rundt omkring i landet kommer til at give effekt, sådan så regering, kommuner og regioner faktisk sætter det på dagsordenen og udvikler deres strategier for bedre sundhed for mænd, ikke mindst den mentale sundhed, siger han.

Tobias Petersen

40 år, sociolog, tekstforfatter, freelancejournalist og ligestillingsdebattør. Jeg er helhjertet tilhænger af ligeværd, lige muligheder og lige rettigheder og skriver om alt, der har med ligestillingsdebatten at gøre i bredeste forstand. Når jeg ikke diskuterer ligestilling, skriver jeg tekster for andre.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *