23. maj, 2024

Svensk danseskole forbyder piger at klæde sig som piger

Sverige: Piger på danseskolen på Uddevalla kulturskola må ikke bære tøj, som »opmuntrer til objektivisering af kvindekroppen«. Reglen gælder for piger på fire år op opefter. Billede: Arkivfoto/privat/P4 Sverige.
Sverige: Piger på danseskolen på Uddevalla Kulturskola må ikke bære tøj, som »opmuntrer til objektivisering af kvindekroppen«. Reglen gælder for piger på fire år op opefter. Billede: Arkivfoto/privat/P4 Sverige.

Vil skabe »kønsneutrale miljøer«:  Forbyder piger på fire år og opefter at bære tøj, som »opmuntrer til objektivisering af kvindekroppen«.

På den kommunale danseskole i Uddevalla, Sverige, må piger ikke deltage i undervisningen iført tøj, som »opmuntrer til objektivisering af kvindekroppen«.

Det fremgår af tilmeldingsblanketten til efterårets hold, hvor skolen gør klart, hvilken slags tøj eleverne forventes at møde op i på danseholdene.

»På Kulturskolan arbejder vi aktivt for en ligestillet organisation og mod kønsstereotyper. Vi beder derfor jer forældre om i samspil med jeres børn at komme frem til en påklædning, som ikke opmuntrer til objektivisering af kvindekroppen«, skriver danseskolen, som hører under det kommunale undervisningstilbud, Uddevalla Kulturskola.

Gælder piger ned til fire år

På danseskolens hjemmeside oplyses det, at skolen har hold for elever ned til fire år:

»Vi har grupper fra 4-årsalderen og opefter. Alt fra nybegyndere til mere avancerede niveauer. Eleverne er inddelt i grupper efter alder og niveau«, skriver skolen.

De nye påklædningsregler gælder således alle piger, der er mere end tre år gamle.

Vil skabe »kønsneutrale miljøer«

Ifølge enhedschef i kulturafdelingen i Uddevalla Kommune, Ulrica Wallin, skyldes danseskolens påklædningspolitik et ønske om at skabe kønsneutrale miljøer.

– Vi forsøger at se på det her med ligestilling med realistiske øjne. Vi vil ikke have, at nogen skal behøve at blive bedømt på sit udseende og sine kropslige attributter, siger Wallin til Sveriges Radio.

– Vi vil skabe kønsneutrale miljøer, tilføjer hun.

Enhedschefen mener dog, at ønsket kunne have været formuleret bedre i danseskolens tilmeldingsblanket.

– Man kan synes, at det er en uheldig formulering. Vi vil ikke opmuntre til nogen som helst stereotyper, understreger Wallin og tilføjer, at reglen også gælder for drenge.

– Det er dér, jeg kan se, at formuleringen er mislykket. Det gælder både drenge og piger, siger hun.

Hvordan drenge i praksis skal bære tøj, der »opmuntrer til objektivisering af kvindekroppen«, kommer Wallin ikke ind på.

Tilmeldingsblanketten til efterårets dansehold på danseskolen under Uddevalla Kulturskola. Billede: Privat/Sveriges Radio.
Tilmeldingsblanketten til efterårets dansehold på den kommunale danseskole i Uddevalla under Uddevalla Kulturskola. Billede: Privat/Sveriges Radio.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview