Svensk feminist: Højhælede sko er socialt accepteret kvindeundertrykkelse

Kvinder, der går i højhælede sko, bidrager til at undertrykke andre kvinder, mener den svenske økonom og feminist Nicole Valencia Landén. Billede: Arkivfoto.

»Alle, der siger, de er fortalere for kvindeværd, bør holde sig fra højhælede sko«, fastslår økonom og feminist Nicole Valencia Landén.

Alle, der siger, de er fortalere for kvindeværd, bør holde sig fra højhælede sko.

Det mener den svenske økonom og feminist Nicole Valencia Landén, der i et debatindlæg på Dagens Nyheter gør rede for sit synspunkt.

– Det er naturligvis ikke spor overraskende, at skovirksomheder ikke bekymrer sig om at sælge ergonomiske sko, så længe de tjener penge på det, skriver hun.

– Mere forbavset bliver jeg, når fremtrædende politikere, forskere og andre indflydelsesrige personer, som hævder at repræsentere kvindeværdet, vælger at bære – og dermed indirekte anbefale – højhælede sko, fortsætter hun.

De burde vide bedre

Ifølge Nicole Valencia Landén bør kvinder afholde sig fra højhælede sko og i stedet gå i ergonomisk fodtøj. Tiden, hvor kvinder skulle lide for skønheden, bør være forbi, mener hun.

– I en businessavis læser jeg om, hvordan en kvindelig reklameforsker og doktor i økonomi »bytter støvler med højhælede« i forbindelse med, at et interview går i gang, skriver Nicole Valencia Landén.

– Burde man ikke – når man forsker i netop reklamers rolle i forhold til kønsstereotyper og negative trends – vide bedre end at promovere denne socialt accepterede kvindeundertrykkelse?, tilføjer hun.

Et løfte til sønnen

Nicole Valencia Landén er nybagt mor og afslutter indlægget med et løfte til sin syv kilo tunge søn.

– Du er den eneste, jeg frivilligt kommer til at ødelægge min ryg for, skriver hun.

Hvad Nicole Valencia Landéns mand mener om sagen, melder indlægget ikke noget om.

Tobias Petersen

40 år, sociolog, tekstforfatter, freelancejournalist og ligestillingsdebattør. Jeg er helhjertet tilhænger af ligeværd, lige muligheder og lige rettigheder og skriver om alt, der har med ligestillingsdebatten at gøre i bredeste forstand. Når jeg ikke diskuterer ligestilling, skriver jeg tekster for andre.

One thought on “Svensk feminist: Højhælede sko er socialt accepteret kvindeundertrykkelse

 • 30. april 2018 kl. 18:12
  Permalink

  En del feminister snakker om at kvinder undertrykkes af patriarkalske skønhedsidealer.
  Jeg har en bog på vej, hvor jeg bl.a. tager det emne op. Den udkommer nok om en måneds tid. Jeg har gennemgået en række felter, hvor kvinders forsøg på at leve op til skønhedsidealer undertrykker dem.
  Det viser sig igen og igen, at de der undertrykker kvinderne, er kvinderne selv.
  Jeg har set på 1800-tallets mode, med korsetter der er så stramme at man kan dø af det, og med kæmpestore, upraktiske krinoliner, der var årsag til mange dødsulykker. Mænd advarede kraftigt mod disse moder, men forgæves. Det var kvinderne selv, der ville have dem. Indtil omkring 1860 var det udelukkende kvinder, der producerede kjoler, herunder også krinoliner.
  Jeg har set på de ekstremt tynde piger, der bliver sat op som idealer for vor tids piger i 8-12 års alderen. De der producerer og lancerer dem, er over 50 % kvinder.
  Det tyske modemagasin Brigitte forsøgte at gøre op med urealistisk tynde og perfekte fotomodeller. Men da modemagasinet gik over til at vise mode med helt almindelige kvinder, gik salgstallene faretruende ned. Magasinet var nødt til at vende tilbage til fotomodellerne, for de kvindelige kunder forlangte det.
  Jeg har også set på en af verdenshistoriens mest kvindeundertrykkende moder – de indsnørede fødder på kinesiske kvinder. Jeg kan ikke nå frem til andet, end at det var kvinderne selv, der opretholdt dette ideal igennem tusind år, trods store lidelser for kvinderne selv.
  Der er vist ikke nogen, der undertrykker kvinder mere, end kvinderne selv.

  Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *