13. juli, 2024

Svensk politi har tiet om overgreb på unge piger siden 2014

Stemningsbillede ved festival/arkivfoto.
Stemningsbillede ved festival/arkivfoto.

Svenske piger ned til 12 år er på ungdomsfestivalen ‘We are Sthlm’ siden 2014 blevet udsat for målrettede seksuelle krænkelser af unge afghanske mænd og drenge. Politiet har tiet for ikke at »give Sverigedemokraterne en fordel«.

Svensk politi har været klar over, at unge piger ned til 12 år er blevet udsat for målrettede, seksuelle krænkelser på festivalen ‘We are Sthlm’ i både 2014 og 2015, men har undladt at fortælle offentligheden om overgrebene. Det fortæller den svenske avis Dagens Nyheter.

Politiet vil ikke give Sverigedemokraterne en fordel

Flere af de politikfolk, avisen har talt med, mener, at politiet undlod at fortælle om krænkelserne, fordi gerningsmændene havde udenlandsk baggrund.

– Det her er et ømt punkt. Vi tør nogle gange ikke sige det, som det er, fordi, vi tror, det giver Sverigedemokraterne en fordel, siger politichef Peter Ågren blandt andet til Dagens Nyheter (min oversættelse*).

Rystet eventmanager

Eventmanager for ‘We are Sthlm’, Roger Ticoalu, fortæller, at der altid er sket seksuelle overgreb, men at der i 2014 skete en stor ændring i i de overgreb, der fandt sted.

– De her tilfælde er meget specielle. Det er grupper af drenge, som målrettet går efter at omringe og krænke piger. Deres fremgangsmåde blev vi først helt chokerede over. Da vi fik de første indikationer på, hvad der skete, troede vi ikke på, at det kunne passe, siger han til avisen (min oversættelse**).

Over 200 drenge og unge mænd blev fjernet fra festivalen i 2015

Efter de første hændelser i 2014 havde politiet i 2015 lagt en plan, og ifølge interne rapporter var det en gruppe på op imod 50 personer, der stor bag overgrebene. I løbet af festivalens fem dage fjernede politiet over 200 drenge og unge mænd fra området, ligesom politiet brugte mange ressourcer på at trøste de unge piger og køre dem hjem til deres forældre, fortæller avisen.

Historien om politiets tilbageholdelse af oplysninger om masseovergrebene på festivalen i 2014 og 2015 kommer, efter Dagens Nyheter selv er blevet kritiseret for ikke at have omtalt sagen på trods af viden om den.

*»Det här är en öm punkt, vi vågar ibland inte säga som det är för att vi tror att det spelar Sverigedemokraterna i händerna«.

**»De här fallen är väldigt speciella. Det är grupper av killar som uppsåtligen riktar in sig på att omringa och ofreda tjejer. Deras tillvägagångssätt blev vi först helt chockade över. När vi fick de första indikationerna på vad som hände trodde vi inte att det kunde stämma«.

Link: Læs hele artiklen hos Dagens Nyheter.

Læs også: Virkeligheden er vigtigere end ideologiske hensyn.

23/1-2016: Udførlig artikel på BT om overgrebene og efterspillet.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview