6. oktober, 2024

Svenske mænd betaler for at chikanere svenske kvinder

På sociale medier kan man blokere brugere, man ikke ønsker at modtage beskeder fra. Men det kan man ikke på den svenske betalingsapp Swish, og det er et problem, mener flere svenske kvinder, der har oplevet, at mænd bruger appen til at sende dem uønskede beskeder. Billede: Arkivfoto.

På betalingstjenesten Swish kan man ikke blokere andre brugere, og det udnytter nogle mænd. En kvinde har modtaget uønskede beskeder i over to år.

På den svenske betalingstjeneste Swish – en app, der ligesom MobilePay kan bruges til at overføre penge – er det ikke muligt at blokere nogen.

Samtidig er det ikke muligt at fravælge at modtage de beskeder på op til 50 tegn, appen giver afsenderen mulighed for at skrive i forbindelse med overførslerne.

På grund af denne kombination er Swish et effektivt værktøj for stalkere og andre, der ønsker at blive ved med at kontakte personer, der ikke ønsker kontakten.

For ned til en krone per besked kan stalkeren blive med at skrive, og modtageren kan intet gøre for ikke at få pengene – og beskederne.

Modtog beskeder i over to år

Denne mulighed for at blive ved med at sende beskeder til personer, der ikke ønsker at modtage dem, er et problem, påpeger flere svenske kvinder, der har oplevet, at mænd bruger Swish til at chikanere dem.

Det er blandt andet sket for to kvinder, der udtaler sig om emnet i et interview, du kan høre nedenfor.

Den ene af dem, Cassandra, fortæller, at hun modtog beskeder fra sin ekskæreste i mere end to år, efter hun havde afsluttet sit forhold til ham og ikke ønskede at høre fra ham igen.

Psykisk vold

I den svenske debat er der flere, der morer sig over problemet og skriver, at de da godt kunne tænke sig at have en stalker, der sender dem penge.

Men problemet er ikke noget at grine ad, mener den svenske forfatter Evelina Carlson, der i et debatindlæg understreger, at chikanen skal tages alvorligt.

– Mænds vold mod kvinder er kommet så vidt, at de betaler for at opretholde deres magt og kontrol, for det er præcis, hvad det her handler om, skriver hun.

– Disse piger er blevet chikaneret af fyre, som de har blokeret på alle andre platforme end Swish – hvor det ikke kan lade sig gøre, fortsætter Evelina Carlson.

– Fyrene får 50 tegn stillet til rådighed for en sølle krone, men skaden, de forvolder, kan man ikke værdisætte, tilføjer hun.

Reaktionerne på Facebook og andre steder har Evelina Carlson ingen respekt for.

– Disse pigers integritet er blevet krænket. Og folk griner, som om, det var en spøg, skriver hun.

– Dette er mænds vold mod kvinder. Dette er vold i nære relationer. Dette er rene og skær psykisk mishandling. Ser I det ikke, eller vælger I at kigge den anden vej?, fortsætter hun.

– Disse piger griner næppe hele vejen til banken, afslutter hun.

Kan undgås med MobilePay

For danske kvinder – eller mænd – der bruger MobilePay og ønsker at undgå overførsler med beskeder fra bestemte numre, er der hjælp at hente.

Det er ganske vist ikke muligt selv at blokere numre i MobilePay, men det kan lade sig gøre ved henvendelse til MobilePays support.

Det fremgår af et svar på Danske Banks Facebook-side, hvor en bruger spørger om man kan blokere andre brugere.

– Det er desværre ikke muligt selv at gøre det i MobilePay, men prøv at tage fat i vores support, så skal de nok prøve at hjælpe dig, svarer Danske Bank.

Opslaget er dog et år gammelt, så reglerne kan have ændret sig siden. Vil du vide mere om dine muligheder for at blokere bestemte numre i MobilePay, anbefales du at kontakte MobilePays support.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview