Sveriges miljøminister: Mænd i biler fylder for meget

Mænd kører mere i bil end kvinder, og derfor er det mænd, man tager hensyn til, når man tager hensyn til biler, mener den svenske miljøminister, Karolina Skog (tv.), der vil have færre biler på de svenske veje for at skabe mere plads til kvinder. Billede: Wiki/arkivfoto.

Antallet af biler på gaderne er et ligestillingsspørgsmål, mener Sveriges miljøminister, Karolina Skog, der vil skabe mere plads til kvinder.

I fremtidens Sverige skal der være langt færre biler på gaderne.

Det mener miljøminister Karolina Skog, og hun understreger, at bilpolitikken i høj grad handler om ligestilling. For ifølge Skog tager de mange biler i Sverige, som oftest køres af mænd, plads fra de svenske kvinder.

– Biler køres i vid udstrækning af mænd, siger hun til Göteborgs-Posten.

– Når vi giver bilen meget plads, giver vi også mænd meget plads – på bekostning af kvinder, tilføjer hun.

»Vi har overkompenseret bilen i 50 år«

Skog peger på Göteborg, hvor man ønsker at reducere antallet af biler med 25 procent frem mod 2035, som et eksempel på en by med en positiv politik på området og understreger at opgøret med mænd og deres biler ikke kommer et øjeblik for tidligt.

– Vi har overkompenseret bilen i 50 år, og det er ikke bilfjendtligt at sige det, fastslår hun.

Idéen om, at biler undertrykker kvinder, er ikke ny i Sverige. I november sidste år beskrev den svenske feminist og debattør Lisa Deurell bilen som »patriarkatets forlængede arm« og påpegede, at »bilkørsel bygger på en voldspraktik«.

Tobias Petersen

40 år, sociolog, tekstforfatter, freelancejournalist og ligestillingsdebattør. Jeg er helhjertet tilhænger af ligeværd, lige muligheder og lige rettigheder og skriver om alt, der har med ligestillingsdebatten at gøre i bredeste forstand. Når jeg ikke diskuterer ligestilling, skriver jeg tekster for andre.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.