27. februar, 2024

Tidligere TV 2-ansatte: Kvinder knaldede sig til tops på TV 2

– Du anede ikke, hvem der knaldede sig til hvad, fortæller tidligere TV 2-medarbejder Anna Thygesen, der var på TV 2 fra 2006 til 2008. Billede: Pixabay.com.

En usund kultur på TV 2 betød, at almindelige kriterier for forfremmelser var sat ud af spil, fortæller to tidligere TV 2-medarbejdere.

Kvinder har i en årrække brugt sex til at opnå forfremmelser på TV 2.

Det fortæller to tidligere TV 2-medarbejdere til Journalisten.dk.

Du anede ikke, hvem der knaldede sig til hvad

Den ene, Anna Thygesen, der var ansat på TV 2’s afdeling for forretningsudvikling i 2006-2008, kalder TV 2 »den mest sexistiske arbejdsplads, hun har arbejdet på«.

De kvindelige medarbejdere blev delt op i to grupper, fortæller hun: Dem, der var ‘fuckable’, og dem, der ikke var.

De kvinder, der var ‘fuckable’ og indvilligede i at have sex med deres chefer, opnåede forfremmelser, mens resten ikke kom videre i deres karriere, forklarer Anna Thygesen.

– Hvis man som kvinde var fuckable, var man jaget vildt. Hvis man sagde ja, kunne man måske blive til noget mere i TV 2 og blive forfremmet. Hvis man sagde nej, blev man højst sandsynligt ignoreret, fortæller Anna Thygesen.

Ifølge Anna Thygesen var de almindelige kriterier for forfremmelser stort set sat ud af spil. Kvalifikationer, initiativ og hårdt arbejde betød ikke noget. Det afgørende var villigheden til at hoppe under dynen med chefen.

Den usunde kultur gjorde det svært at vide, hvem der havde fået hvilke stillinger af hvilke årsager, fortæller Anna Thygesen.

– Du anede ikke, hvem der knaldede sig til hvad. Al snak om emnet var en stor blanding af egne oplevelser, rygter og sladder. Det var i den grad skadeligt for kulturen på arbejdspladsen, siger hun.

Det var nok ikke på grund af dygtighed

Den anden kvinde, der nu sætter ord på den noget-for-noget-kultur, som herskede på TV 2, er er Anna Gaarslev, der var på stationen i 16 år fra 1996 til 2013.

– Vi så kvinder på stribe, hvor det var åbenlyst, at der var private forhold, fortæller hun.

– Jeg har altid gået ud fra, at det var noget, de selv ville. Mere end en gang har jeg set lidt ned på dem. I dag bebrejder jeg mig selv, at jeg tænkte sådan – og at jeg ikke reagerede på det. Det var jo en usund kultur, tilføjer Anna Gaarslev.

Billedet af, at man ikke vidste, hvem der knaldede sig til hvad, som Anna Thygesen fortæller om, genkender Anna Gaarslev.

Flere gange havde hun selv den mistanke, at en kvindelig kollega var blevet forfremmet eller havde fået en lækker opgave af andre årsager end sine faglige kvalifikationer.

– Den første tanke var, at det nok ikke var på grund af dygtighed, men på grund af det andet. Og det var ikke godt – hverken for chefen, for kvinden eller for os andre, siger Anna Gaarslev.

TV 2 tavse om undersøgelse

Afdækningen af den usunde kultur, som angiveligt eksisterede i årevis og muligvis stadig eksisterer på TV 2, foretages af mediet Journalisten.dk.

Beskrivelsen af forholdene på TV 2 handler ikke kun om kvinder, der knaldede sig til tops, men også om sexistiske vittigheder, onkelhumor og et arbejdsmiljø, hvor seksuelle relationer mellem chefer og ansatte var en del af hverdagen.

Journalisten.dk er gået ind i sagen som konsekvens af en intern advokatundersøgelse på TV 2, hvis resultater TV 2 ikke vil løfte sløret for.

TV 2 »afviser at oplyse antallet af indberetninger, karakteren af dem, eller hvilke sanktioner de har udløst«, skriver Journalisten, som derfor har »sat sig for at forsøge at kaste lys over, hvad det er for en kultur, TV 2 nu har taget hul på et opgør med«.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview