19. maj, 2024

‘Trollede’ feminister på Facebook: Står foran op til tre års fængsel

Zane Alchin (tv.) står foran op til tre års fængsel for kommentarer om kvinder og feminister på Facebook. Billede: Flere kilder.
Zane Alchin (tv.) står foran op til tre års fængsel for kommentarer om kvinder og feminister på Facebook.

I principiel sag om ‘nethad’ står australsk mand foran op til tre års fængsel efter grove kommentarer om kvinder og feminister på Facebook.

Ifølge eget udsagn var det bare ‘trolling’ af feminister.

Men sådan ser hverken kvindegrupper eller det australske retsvæsen på de mere end 50 kommentarer, 25-årige Zane Alchin skrev til og om kvinder på Facebook sidste år.

Alchins kommentarer faldt, efter en anden Facebook-bruger havde delt et billede af en 23-årige kvindes Tinder-profil med teksten »Type of girl that will suck you dry and then eat some lunch with you«, som er et citat fra en af hip-hip-musikeren Drakes numre.

Tinder-profilen af den 23-årige Olivia med citatet af Drake-sangen. Billede: Sociale medier.
Tinder-profilen af den 23-årige Olivia med citatet af Drake-sangen. Billede: Sociale medier.

Flere kvinder reagerede på delingen af Tinder-profilen og de kommentarer, den medførte, og det var nogle af dem, Alchin skrev sine kommentarer til og om.

Blandt andet skrev han: »You know the best thing about a feminist they don’t get any action so when you rape them it feels 100 times tighter«, »You’ll be eating my cock till you puke« og »I’d rape you if you were better looking«.

Zane_Alchin
Nogle af Zane Alchins kommentarer på Facebook.

24-årige Brierley Newton, en af kvinderne, Alchin skrev til, meldte ham til politiet for kommentarerne, og i retten i Sydney erkendte den unge mand i går at have skrevet dem.

Udvekslingen mellem Zane Alchin og Brierley Newton på Facebook.
Udvekslingen mellem Zane Alchin og Brierley Newton på Facebook.

Brierley Newton er glad for, at Alchin har erkendt sig skyldig, men savner en reel undskyldning fra den 25-årige.

– At erkende sig skyldig er én ting. Men faktisk at erkende, at hvad du har gjort er forkert, er noget andet end at opdage, at du ikke kan komme afsted med det. Jeg vil høre ham sige, at han er ked af, hvad han sagde. Ikke bare, at han er ked af, at han blev fanget, sagde hun til journalisterne uden for retssalen, fortæller The Guardian.

Efter delingen af den 23-årige kvindes falske Tinder-profil og den virak, der opstod som følge af det, stiftede Brierley Newton den feministiske gruppe ‘Sexual Violence Won’t Be Silenced’, og selv om hun efterlyser en undskyldning fra Alchin, er hun og gruppen tilfredse med udfaldet.

– Vores sejr i dag sender en besked til alle kvinder om, at de ikke behøver at finde sig i online-chikane, at der er skridt, de kan tage, kanaler, de kan bruge, og at australsk lov er på deres side, sagde hun til journalisterne på vegne af gruppen.

Det er endnu ikke fastlagt, hvor lang straf Zane Alchin får. Det forventes afgjort den 29. juli. Den maksimale strafferamme for Alchins forbrydelse er tre år. Zane Alchin er aldrig tidligere straffet i det australske retssystem.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview