Debat

Ulven kommer

Hvad har sexismedebatten til fælles med eventyret om drengen, der råbte ulv?

De fleste kender det klassiske eventyr om fårehyrden Peter. Han keder sig mens han vogter får, og råber Ulven kommer. Det skaber en masse postyr, og Peter bliver underholdt. Men efter at have gjort det nogle gange, og ulven faktisk kommer, vil ingen hjælpe ham.

Jeg erkender blankt at have været blank til en eksamen, og jeg er altså en mand, men ordet brugt om en kvinde er nu sexisme.

Det samme er ved at ske i debatten om sexisme. Ordet sexisme er det nye sort, og har erstattet et ellers fint ord som sexchikane i de fleste debatter. Men det bliver brugt om stort set hvad som helst efterhånden. Zenia Stampe mener at ordet ”blank” brugt om vores statsminister er sexisme. Jeg erkender blankt at have været blank til en eksamen, og jeg er altså en mand, men ordet brugt om en kvinde er nu sexisme.

Inflation og devaluering

Ordet Inflation dækker over at penge bliver mindre værd. Men ordet kan også bruges om begreber. Sætningen ”Der er gået inflation i brugen af” kan bruges om bl.a. sexisme. Når et ord bruges ofte nok, og i nok sammenhænge, mister det sin oprindelige betydning og værdi.

Hvad folk som Zenia Stampe og ligesindede ikke forstår, er at inflationen i brugen af ordet sexisme devaluerer det, for nu at blive i de økonomiske begreber. Ordet bliver mindre værd.

Ligesom når debattører anklager alle mænd for noget. Selvom man som mand er oprigtigt imod og tager afstand fra disse ”afstumpede” mænd, som vor transportminister kaldte dem, når så man efterfølgende hører at det er alle mænd der er sexister, ja så kan man naturligvis ikke tage afstand fra problemet. For hvis alle mænd er sexister, og man ikke kan tage afstand fra sig selv, kan man jo ikke tage afstand fra de få som vitterligt er et problem.

Stop med at udvande begrebet

Så hvis ordet sexisme skal tages alvorligt, og konsekvenserne af det skal behandles, skal vi holde op med at udvande begrebet.

Jeg er ikke et sekund i tvivl om at nogen kvinder føles sig set ned på af enkelte mandschauvinistiske individer. Man at kalde alle mænd for mandschauvinistiske gør at ingen mand kan hjælpe. Og det er synd for dem som faktisk har oplevet noget ubehageligt.

Så kære debattører. Hvis i virkeligt vil hjælpe dem som er udsat for noget grimt, de virkelige ofre, skal i lade være med at påtage jer offerrollen og råbe ulven kommer. For når den så kommer, vil ingen tro på jer.

Mark Jønsson

33 år, cand.oecon, adjunkt ved Handelsgymnasiet i Holstebro og ligestillingsdebattør. Jeg skriver altid, hvad jeg mener, og det er sjældent særlig godt pakket ind. Jeg gider ikke skjule hverken min mening eller sandheden. Jeg siger fra over for ting, jeg ikke vil finde mig i, uanset hvor mange verbale tæsk, det giver undervejs. Jeg er altid ærlig og uden filter.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *