Waw-effekten: Kvinder er mere empatiske end mænd

Ifølge Waw-effekten – the “Women are wonderful” effect – er kvinder mere sociale, omsorgsfulde og empatiske end mænd. Men passer det, eller er det en skrøne?

Du har sikkert lagt mærke til påstanden før: Kvinder er mere sociale, omsorgsfulde og empatiske end mænd. Men passer det?

Det spørgsmål tager Christina Hoff Sommers fra American Enterprise Studio op i en video, du skal se om lidt. Sommers ser på, hvad forskningen siger om Waw-effekten, og afslutter videoen med ordene (min oversættelse):

“Svaret på mandlig dominans er ikke kvindelig dominans. Svaret er ligestilling. Gensidig hensyntagen og respekt. Lad os prøve det.”

Det er jeg helt enig med Sommers i.

Waw-effekten findes også i Danmark

Jeg skal ikke ødelægge videoen for dig ved at afsløre, hvad Sommers siger om Waw-effekten. Men jeg opfordrer dig til at tænke på, hvor tit du har hørt den anvendt som argument i ligestillingsdebatten – også i en dansk sammenhæng – fx når der diskuteres kvinder i ledelse og forskning.

Tobias Petersen

40 år, sociolog, tekstforfatter, freelancejournalist og ligestillingsdebattør. Jeg er helhjertet tilhænger af ligeværd, lige muligheder og lige rettigheder og skriver om alt, der har med ligestillingsdebatten at gøre i bredeste forstand. Når jeg ikke diskuterer ligestilling, skriver jeg tekster for andre.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *