4. oktober, 2024

Zenia Stampes sans for populisme

Zenia Stampe. Billede: Ft.dk. Fotograf: Steen Brogaard.

Zenia Stampe. Billede: Ft.dk. Fotograf: Steen Brogaard.

Zenia Stampe bruger modstanden mod sexisme i den offentlige debat til at kritisere sine politiske modstandere.

I et debatindlæg på Politiken anklager den radikale politiker Zenia Stampe Liberal Alliance for at være “Danmarks sexistiske parti”.

Stampe henviser blandt andet til, at folketingskandidat Henrik Dahl har kaldt statsminister Helle Thorning-Schmidt for ‘blank’, og at partiets finans-, skatte-, kommunal- og boligordfører Ole Birk Olesen i 2011 skrev et indlæg, der var kritisk over for kvinder. Stampe kritiserer også Liberal Alliances uddannelsesordfører, Europaordfører og indfødsretsordfører Merete Riisager for at anklage andre kvinder for ‘ammestuesnak’.

Stampes kritik af partiet handler om den ‘tone’, Liberal Alliance bruger i debatten. Hendes frygt er, at det, hun kalder “den dårlige tone”, vil brede sig til resten af debatten og overlade den demokratiske samtale til de groveste og mest hårdføre, mens mindre hårdhudede personer forhindres i at deltage.

Zenia Stampes sans for populisme

Stampe anklager mod Liberal Alliance om at være “Danmarks sexistiske parti” kommer på et tidspunkt, hvor debatten om sexisme for alvor har vind i sejlene. Lobbyorganisationen Everyday Sexism Project er lykkedes med at trænge igennem i den offentlige debat med sine anonyme historier fra kvinder, der er blevet taget på røven i S-toget, eller som på anden måde udsat for det, der kaldes ‘hverdagssexisme’.

Stampe har luret folkestemningen

Selv om ingen har defineret, hvad sexisme faktisk er og ikke er, har modstanden mod sexisme således vokset sig større i de seneste uger. Selv landets transportminister har været ude og taler dunder mod “afstumpede mænd”, der ikke kan finde ud af at opføre sig ordentligt (at det skete på baggrund af 23 anonyme indlæg på en lobbyorganisations blog, og at ministeren er gift med Kvinfos direktør, synes besynderligt nok ingen af de større medier at have noteret sig).

Den folkestemning har Stampe luret. Hendes anklager mod Liberal Alliance for at være “Danmarks sexistiske parti” kommer netop nu, fordi det lige nu er opportunt at stille sig på anti-sexismens side. Lige så opportunt er det at stemple sine politiske modstandere som sexister. For hvis man kan koble hånden på røven i S-toget med et parti og dets politik, kan man måske skræmme potentielle vælgere væk fra partiet.

Fælden er sat – vil de gå i den?

Stampes anklage fungerer desuden som madding. Hendes håb er, at nogle af de personer, hun kritiserer, vil tage til genmæle og dumme sig. Tænk, hvis Ole Birk Olesen eller Henrik Dahl kommer til at sige eller skrive noget, der kan tolkes i retning af, at Stampe har ret. Her må man huske på, at i kønsdebatten vil selv den mindste kommafejl blive opfattet som skjult kvindehad.

De to herrer gør derfor klogt i enten slet ikke at svare på kritikken eller at tænke sig grundigt om, inden de gør det. Stampe har med sans for folkestemningen sat fælden op. Det spændende bliver, om særligt de mandlige medlemmer hos Liberal Alliance vil gå i den.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview