25. oktober, 2024

PROSA bekræfter: Ja, vi støtter borgerforslag om kønsneutrale navne

Næstformand for PROSA, Hanne Lykke Jespersen. Billede: Pressefoto, PROSA, fotograf: Maibritt Kerner.

– Det er meget vigtigt for nogle medlemmer, siger næstformand Hanne Lykke Jespersen.

Da Reelligestilling.dk i sidste uge skrev om et nyt borgerforslag, som har til formål at afskaffe listerne over godkendte navne, således at navne ikke længere knytter sig til køn, vakte det en vis undren hos nogle læsere, at fagforbundet for IT-professionelle, PROSA, stod opført blandt forslagets støtter.

De 14 organisationer og personer, der støtter borgerforslaget. Billede: Screenshot fra borgerforslaget.

PROSA er det eneste fagforbund, der støtter borgerforslaget, som støttes af i alt 14 personer og organisationer, blandt andre Danmarks Intersektionelle Højskole, Rød-Grøn Ungdom og Socialistisk UngdomsFront.

Reelligestilling.dk tog derfor kontakt til PROSA for at få bekræftet, at forbundet støtter borgerforslaget, som blandt andet vil gøre det muligt for forældre at kalde deres datter Morten og deres søn Mathilde.

Den bekræftelse er nu kommet.

– Ja, PROSA støtter forslaget, skriver PROSA’s næstformand, Hanne Lykke Jespersen, I et skriftligt svar til Reelligestilling.dk.

Kønnede navne er ude af trit med tiden

Ifølge næstformanden er det »ude af trit med tiden« at have regler for, hvilke navne forældre må give deres børn.

Hvorfor støtter PROSA borgerforslaget?

– I Danmark har vi ekstremt fokus på køn, også i sager, der absolut intet har med køn at gøre. Vi opfatter det som medvirkende til manglen på kvinder i vores fag. Samtidig er samfundsudviklingen, at et stort og stigende antal unge ikke identificerer sig som et bestemt køn, skriver Hanne Lykke Jespersen.

– Derfor finder vi samfundets bestemmelse over, hvad man må kalde en dreng og pige for, ude af trit med tiden, fastslår hun og tilføjer, at hendes eget mellemnavn er et eksempel på, at navne ikke behøver knytte sig til køn.

– Eksempler på tåbeligheder er fx mit navn Lykke, som i perioder har været forbeholdt drenge og i andre perioder piger, skriver Hanne Lykke Jespersen.

Meget vigtigt for nogle medlemmer

PROSA’s næstformand ser afskaffelsen af kønnede navne som et lille skridt i den rigtige retning med at være mindre »kønsfikserede«. Et skridt, som ifølge Hanne Lykke Jespersen er meget vigtigt for nogle af PROSA’s medlemmer.

Er det PROSA’s vurdering, at afskaffelse af kønsopdelte navnelister er en vigtig sag for PROSA’s medlemmer?

– Det er meget vigtigt for nogle medlemmer, skriver Hanne Lykke Jespersen.

– Det er kun et lille skridt i retning af ikke at være så kønsfikserede. Men nogle gange skal store ændringer ske med små skridt, skriver hun.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview