25. oktober, 2024

Tidligere topanklager: Indvandrermænd har svært ved at forstå kvinders signaler

»Unge mænd kan være lystne«, lyder det fra tidligere topanklager Anne Birgitte Stürup, der advarer kvinder mod unge mænd i almindelighed og unge mænd med indvandrerbaggrund i særdeleshed. Billede: Arkivfoto.

– Gå ikke med dem hjem, lyder advarslen fra en af Danmarks mest erfarne anklagere i sager om voldtægt, pensionerede Anne Birgitte Stürup.

Unge mænd har undertiden svært ved at forstå kvinders signaler, og det gælder i særlig grad unge mænd med indvandrerbaggrund.

Det fastslår tidligere anklager Anne Birgitte Stürup, der tog sin embedseksamen i 1972 og siden har anklager i mere end 100 nævningesager om drab, grov vold og sexovergreb.

– Overfaldsvoldtægter, hvor en gerningsmand overfalder en tilfældig kvinde, kan man ikke gardere sig imod. Men langt de fleste voldtægter sker, hvor parterne kender hinanden i forvejen, siger hun til Ekstra Bladet.

– Og her mener jeg – desværre – at de unge kvinder bør tænke sig om, når de er i festligt lag, forsætter Anne Birgitte Stürup.

– Lad være med alene at med en fyr hjem for at se hans hundehvalp, eller ud for at kigge på stjerner, advarer hun.

– Sørg for at være sammen med en veninde, eller på anden måde tage nogle forholdsregler, tilføjer den tidligere topanklager.

Særligt indvandrermænd forstår ikke kvinders signaler

Erfaringen fra de mange sager får Anne Birgitte Stürup til at advare kvinder mod at gå med hjem til mænd, de ikke kender.

– Det her handler ikke om at at være ufri, siger hun.

– Det handler om, at man – desværre – må tage højde for at unge mænd kan være lystne og ikke altid forstår signalerne, fortsætter Anne Birgitte Stürup og tilføjer, at kvinder i særlig grad bør tage sig i agt over for mænd med udenlandsk baggrund.

– Det gælder mange unge mænd og især mange med indvandrerbaggrund, understreger hun.

Forskningen siger det samme

Anne Birgitte Stürup bekræfter med sine udtalelser resultaterne af Justitsministeriets rapport ‘Gerningsmænd og gerningssituationer i sager om voldtægt og andre seksualforbrydelser‘, der blev offentliggjort i maj.

Rapporten viste, at mænd med ikke-vestlig baggrund oftere end andre mænd er uenige med de kvindelige ofre om, hvad der er gået forud for voldtægterne.

– Det er vigtigt at undersøge, hvad der ligger bag den kraftige overrepræsentation i statistikken over voldtægtsforbrydere, sagde seniorkonsulent dr. jur. Britta Kyvsgaard dengang.

– Den nye rapport peger på, at der blandt dømte ikke-vestlige indvandrere kan tænkes at mangle en forståelse af spillereglerne i mødet mellem kønnene, uddybede hun med forbehold for rapportens datagrundlag.

Feminister: Advar ikke kvinder

Blandt feminister modtages Anne Birgitte Stürups advarsel ikke positivt.

I stedet for at informere kvinder om, hvordan de kan undgå voldtægt, bør Anne Birgitte Stürup fortælle mænd, at de skal lade være med at voldtage, mener man.

– Kære Anne Birgitte Stürup. Jeg har ændret dit fokus. Mænd: STOP med at voldtage. Selv tak, lyder det eksempelvis fra kvinden bag siden ‘En Feminists Bekendelser’, Sarah Elizabeth Daley.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview