21. januar, 2025

Allan og Simone vil have ligestilling af ofre for samlivsvold

Det skal ikke være kønnet på den, der får tæsk af sin partner, der afgør, om vedkommende har ret til hjælp. Sådan er det i dag, og det skal der laves om på, mener forslagsstillerne bag nyt borgerforslag. Billede: Pixabay.com.

Nyt borgerforslag ønsker ligestilling af samlivsvoldsofre, så mandlige ofre får samme ret til hjælp som kvindelige.

Hvis du får tæsk af din partner, er det dit køn, der bestemmer, om du har ret til hjælp. Er du kvinde, har du ret til hjælp af din kommune. Er du mand, har du ikke.

Servicelovens § 109

Årsagen til kønsdiskriminationen af mandlige samlivsvoldsofre er servicelovens § 109, der entydigt tildeler kvinder ret til hjælp i tilfælde af samlivsvold.

Der findes mandekrisecentre i Danmark, men de opererer under en anden paragraf og kan ikke tilbyde den samme hjælp, som kvindekrisecentrene kan.

Borgerforslag

Det ønsker forslagsstillerne bag et nyt borgerforslag at lave om på. Ifølge forslaget skal servicelovens § 109 kønsneutraliseres, så mænd får samme ret til hjælp i tilfælde af samlivsvold som kvinder.

»Dette forslag skal rette op på problemet ved at ligestille mandlige ofre for partnervold med kvindelige ofre. En ligestillet lov giver både mænd og kvinder ret og mulighed for lige hjælp i en svær situation og fortæller mandlige ofre at vi – som samfund – tager deres krise og oplevelser seriøst,« hedder det i forslaget.

Forslagsstillerne er Allan Schmidt og Simone Rosenkilde. Officielt står Allan Schmidt som forslagsstiller, hvilket skyldes, at borgerforslag altid kun kan have én stiller. Men i praksis står de begge bag.

Det fortæller Allan Schmidt til Reelligestilling.dk.

Hvorfor stiller I forslaget?

– Det gør vi af tre grunde. Fordi mænd stadig ikke har samme ret og mulighed for hjælp. Fordi Folketinget sidste år nedstemte et forslag, der gik på at give mænd den manglende ret. Fordi der næsten er gået et år, så forslaget er også en årsmarkering på Folketingets svigt af mandlige ofre for partnervold, siger Allan Schmidt.

Borgerforslag skal have 50.000 underskrifter for at komme videre til politikerne i Folketinget. Et lignende borgerforslag stillet i august 2020 fik blot 5.637 underskrifter. Hvorfor tror I, jeres forslag når grænsen på 50.000?

– Jeg håber at der er nok mennesker, der ikke er ok med, at mandlige ofre for partnervold svigtes længere, siger Allan Schmidt.

– Jeg håber, at der er nok mennesker, der er frustrerede og vrede over, at folketinget sagde nej sidste år, og synes, at vi skal gøre det bedre nu, tilføjer han.

Det nye borgerforslag er blevet stillet i dag og har i skrivende stund fået 29 underskrifter. Det kan læses og underskrives her.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview