18. maj, 2024

Barack Obama: Det er også mænds ansvar at bekæmpe sexisme

- Som jeg blev ældre, indså jeg, at mine idéer om at være en 'tough guy' eller 'cool guy' bare ikke var mig. De var en manifestation af min ungdom og usikkerhed. Livet blev meget lettere, da jeg begyndte bare at være mig selv, skriver Barack Obama blandt andet i sit essay om køn og ligestilling. Billede: Arkivfoto.
– Som jeg blev ældre, indså jeg, at mine idéer om at være en ‘tough guy’ eller en ‘cool guy’ bare ikke var mig. De var en manifestation af min ungdom og usikkerhed. Livet blev meget lettere, da jeg begyndte bare at være mig selv, skriver USA’s præsident, Barack Obama, i sit essay om køn og ligestilling. Billede: Arkivfoto.

I et essay på 1.500 ord fortæller Barack Obama om sin rolle som far og ægtemand og opfordrer mænd til at deltage i kampen mod sexisme og stereotype kønsopfattelser.

Ifølge USA’s præsident, Barack Obama, undertrykkes kvinder også i dag af stereotype kønsopfattelser, selv om der er sket mange positive forandringer de sidste 50 år.

Det fremgår af præsidentens essay om køn og ligestilling, som blev bragt på magasinet Glamours hjemmeside den 4. august.

Et personligt essay

En stor del af essayet handler om Obamas egne erfaringer som far og ægtemand, og undervejs kommer præsidenten også ind på sin egen udvikling som mand.

– [Da jeg] voksede op uden en far, brugte jeg meget tid på at tænke over, hvem jeg var, hvordan verden så på mig, og hvilken slags mand jeg ønskede at være. Det er let at absorbere alle mulige slags signaler fra samfundet om maskulinitet og komme til at tro, at der er en rigtig og en forkert måde at være mand på. Men som jeg blev ældre, indså jeg, at mine idéer om at være en ‘tough guy’ eller en ‘cool guy’ bare ikke var mig. De var en manifestation af min ungdom og usikkerhed. Livet blev meget lettere, da jeg begyndte bare at være mig selv, skriver Obama.

Mænd er en del af løsningen

I essayet henvender præsidenten sig samtidig til den mandlige del af befolkningen med budskabet om, at kampen mod sexisme også er mænds ansvar.

– Det er absolut også mænds ansvar at bekæmpe sexisme. Og som ægtemænd og partnere og kærester er vi nødt til at arbejde hårdt og være bevidste om at skabe reelt lige forhold, skriver han.

Fokus på stereotype kønsopfattelser

Endelig bruger Obama i essayet adskillige afsnit på at diskutere betydningen af stereotype kønsopfattelser.

– Selv om vi er kommet langt, er vi stadig alt for ofte fastlåst i kasser i forhold til, hvordan mænd og kvinder bør opføre sig, skriver Obama og fortsætter lidt efter:

– Vi ved, at disse stereotyper påvirker, hvordan piger ser på sig selv, noget som begynder i en meget tidlig alder og får dem til at føle, at hvis de ikke ser ud eller opfører sig på bestemte måder, er de på en eller anden måde mindre værd. Faktisk påvirker kønsstereotyper os alle, uanset køn, kønsidentitet eller seksuel orientering.

Hele Barack Obamas essay kan læses på engelsk på Glamour.com.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview