23. juni, 2024

»Bliv feminist, ødelæg sexisten. Dræb sexisten og vask hans blod bort«

Gymnasielærer og feminist Helle Birk finder det ikke underligt, at den feministiske, russiske punkgruppe Pussy Riot opfordrer til drab på mænd. Billede: Screenshot fra Helle Kirts kronik, Berlingske.dk/arkivfoto.

Gymnasielærer og feminist Helle Birk flirter i kronik med tanken om drab på mænd og fastholder, at vi i Danmark lever i et patriarkat.

Kan opfordringer til drab på mænd forsvares, hvis de forekommer i et kunstnerisk univers?

Ja, mener gymnasielærer, cand.mag. et jur. og feminist Helle Birk, der kommer ind på emnet i en kronik på Berlingske.dk.

– Hvert år bliver cirka 12.000 kvinder dræbt af deres partner, mens hele 3.000 kvinder slår deres voldelige mænd ihjel. Et tankevækkende tal, skriver hun om forholdene i Rusland og tilføjer om den russiske feministgruppe Pussy Riots sang ‘Dræb sexisten’:

– Ikke så mærkeligt, at Pussy Riot afslutter sangen med salutten: ‘Bliv feminist, ødelæg sexisten. Dræb sexisten og vask hans blod bort!’.

Danmark er et patriarkat

Helle Birk, der i sin kronik diskuterer forhold for kvinder i flere lande, understreger, at Danmark i 2017 er et patriarkat.

– Lovgivningsmæssigt er vi nået langt med kvinderettigheder. Derfor er der også nogle, der mener, at det er passé at tale om kvindesag og bruge ordet patriarkat, der har helt andre dimensioner i andre dele af verden, skriver hun.

– Men uanset at andre har det værre, er det ikke ensbetydende med, at vi er helt fri af patriarkatet. Over halvdelen af de drab på kvinder, der bliver begået her i landet, er begået af en tidligere eller nuværende partner. Og vold mod kvinder anmeldelses hvert år af ca. 30.000, fortsætter gymnasielæreren.

– Mørketallet er givetvist foruroligende højt. Ligesom det er tilfældet med de 400-500 voldtægter pro anno. I den forbindelse er slut- og victimshaming stadigvæk et stort problem. Der er grænser for, hvad en kvinde kan tillade sig i nattelivet og seksuelt uden at blive kaldt billig eller i tilfælde af overgreb få at vide, at hun nok selv havde været ude om det qua sin opførsel, fastslår Helle Birk og tilføjer:

– Det er en kulturelt indgroet, madonna-luder-tankegang, og den kan man desværre ikke lovgive sig ud af. Det tager generationer. Og rigtig mange slutwalks.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview