Kommentar

Bøf og Brok-dag

14. marts er den årlige Bøf og Blowjob-dag. »Det er dybt mandschauvinistisk, at mænd føler behov for at hævde sig selv på denne måde«, siger kønsforsker Karen Sjørup blandt andet om dagen.
14. marts er den årlige Bøf og Blowjob-dag. »Det er dybt mandschauvinistisk, at mænd føler behov for at hævde sig selv på denne måde«, siger kønsforsker Karen Sjørup blandt andet om dagen.

Bør kønsforskerne ikke have lidt mere at byde ind med i tolkningen af fænomenet Bøf og Blowjob-dag end forudsigelige frisørsalonkommentarer?

14. marts er de sidste par år blevet fejret som »officiel« Bøf og Blowjob-dag. En dag, som af nogle omtales som »mændenes Valentines-dag«, og som kort fortalt går ud på, at manden i parforholdet får to ting af sin kæreste, mange mænd holder af: Bøf og blowjob.

At dagen hvert år vækker harme i feministiske kredse, kan næppe overraske nogen. Sanne Søndergaard omtalte den i et opslag på sin Facebook-side som ‘Bøv&Blomkål-dag’, og da Anne Sophia Hermansen gjorde sig lystig over fænomenet, blev hun straks mødt med fordømmelse blandt Søndergaards følgere.

Boef_og_Blowjob_dag_Anna_Sophia_Hermansen

Alt sammen en del af et nærmest rituelt forløb, hvis aktører trofast spiller den samme rolle hver gang, og hvor resultatet er givet på forhånd som i en Olsen Banden-film.

Fred være med det. Der er ikke noget mystisk ved, at det ikke er blandt de mest idealistiske, feministiske stemmer, man finder et nuanceret syn på dagen.

Anderledes optimistisk bør man kunne tillade sig at være, når det gælder landets førende kønsforskere. For hvis nogen skal kunne forklare, at der under Bøf og Blowjob-dagens simple overflade gemmer sig en interessant leg med kønsroller og seksualitet, må det jo være dem.

Skuffende er det derfor at læse BT’s artikel om fænomenet. BT interviewer Karen Sjørup og Christian Groes, begge kønsforskere ved Roskilde Universitet, og ingen af dem byder ind med kommentarer, der hæver sig over, hvad man kan høre i en frisørsalon.

– Det lyder næsten lidt luderagtigt, at kvinden på den måde skal betjene manden. Det er dybt mandschauvinistisk, at mænd føler behov for at hævde sig selv på denne måde, siger Sjørup til avisen.

– Jeg ser det som et forsøg på at genoprejse urmanden. Vi oplever i disse år, at nogle mænd føler trang til at hævne sig på selvstændige kvinder, der kan det meste selv. Det er et ynkeligt udtryk for selvdyrkelse og ikke en måde at opnå et jævnbyrdigt forhold, tilføjer hun.

En yderst ensidig tolkning baseret på en lige så ensidig seksualitetsopfattelse. Et blowjob er tilsyneladende per definition kvindeundertrykkende, hvis man spørger Karen Sjørup.

Stor tiltro til Bøf og Blowjob-dagens potentiale i de danske hjem finder BT heller ikke hos Christian Groes.

– Det er ikke noget, tilnærmelsesvis veludannede segmenter vil tage til sig i Danmark. Kønsrollerne er meget mere nuancerede her, og langt de fleste vil synes, det er plat. Det vil jeg næsten garantere, er hans dom over fænomenet til avisen.

Bøf og Blowjob-dagen er med andre ord ikke noget, veluddannede mennesker beskæftiger sig med. Det er en pøbelbegivenhed, som den øvre middelklasse med sit »meget mere nuancerede« syn på kønsroller rynker på næsen af, hvis man skal tro Christian Groes.

Og det var så det. En analyse så slatten, at den, hvis den var et blowjob, ville høre til på et provinsdiskotek klokken kvart i fem.

Ikke et ord om, at dagen kan opfattes som en pause fra hverdagen, hvor ellers ligestillingspositive mænd og kvinder giver sig selv lov til at lege med de traditionelle kønsroller. Eller at den udgør et eksempel på, hvordan sex i dag ofte iscenesættes i diverse former for rollespil med på forhånd vedtagne regler, der styrer begivenhedernes gang. Og slet ikke et nuanceret syn på, hvad et blowjob er, hvad det kan, og hvem der i grunden har magten, mens det udføres.

Nej. Blowjob har fanden skabt, og kun de uuddannede deltager i Bøf og Blowjob-dagen. Vis mig dit køleskab den 14. marts, og jeg skal sige dig, hvem du er.

Det må de gode kønsforskere kunne gøre bedre.

Hvorfor ikke byde på en en analyse af Bøf og Blowjob-dagens historiske kontekst? Af det bemærkelsesværdige i, at den opstår netop i disse år, hvor ligestillingen i vores del af verden aldrig har været større, og at de to ting måske hænger sammen? Sjørup strejfer det, men kan på grund af sit ensidige udgangspunkt ikke forklare, hvorfor også mange kvinder synes, at Bøf og Blowjob-dagen er en sjov idé.

Eller på en forståelse af dagen som udtryk for ironi? At den repræsenterer en latterliggørelse af andre mærkedage? Måske af selve begrebet mærkedage?

Hvor er kønsforskernes professionelle nysgerrighed?

Både Karen Sjørup og Christian Groes udtaler sig hyppigt til medierne. Begge ved de meget om køn og kønsforskning, og begge deler de gerne ud af deres viden. Det er positivt. Den offentlige debat bliver rigere, når forskere giver sig tid til at bidrage.

Men der skal være noget at bidrage med. Og kan man ikke se andet i Bøf og Blowjob-dagen end »mandschauvinisme«, »hævn« og »ynkelig selvdyrkelse« blandt folk, der ikke er »tilnærmelsesvis veluddannede«, er det et krav, man ikke lever op til.

Man forsimpler dagen til endnu et udtryk for den vrede, heteroseksuelle, hvide mands hærgen. Men man glemmer at forklare, hvorfor hans kæreste er med på spøgen.

Og bevares. Det er da muligt, at hun er det, fordi hun er undertrykt af samfundsstrukturer og blind over for sin internaliserede sexisme.

Men er der ikke også en anden mulighed? Kan det ikke tænkes, at hun gerne vil fejre dagen, fordi hun er en selvbevidst kvinde, som kender sine grænser og ikke synes, at det er »luderagtigt« at stege en bøf og give sin kæreste et blowjob? Det tror jeg, det kan.

Tobias Petersen

40 år, sociolog, tekstforfatter, freelancejournalist og ligestillingsdebattør. Jeg er helhjertet tilhænger af ligeværd, lige muligheder og lige rettigheder og skriver om alt, der har med ligestillingsdebatten at gøre i bredeste forstand. Når jeg ikke diskuterer ligestilling, skriver jeg tekster for andre.

7 thoughts on “Bøf og Brok-dag

 • Anne er sku en sej pige, bemærk hvordan kulten er nedgørende når hun ikke makker ret ;D.

  Et blowjob i sig selv kan jeg ikke se hvad det har med ligestilling at gøre, hvordan to voksne mennesker dyrker deres sex-liv, jeg vil i artiklen give dig ret, de to forskere har ikke meget at byde på med deres kommentaren, det lyder mere som om de altid sætter kvindekønnet i offer rollen og undersøger kun ud fra det synspunkt, det er en latterlig måde at se verden på og ikke særlig nuanceret, gad vide om de finder valentinsdag “kønsbefriende” fordi det her er manden der opvarter kvinden? Kan en kvinde ikke gøre noget sødt for en mand og modsat uden der behøver at ligge andet bag end at ville vise man holder af personen? Hvad det præcist er der sker kan jo variere fra person til person.

  Svar
  • Anne er en voksen kvinde og ikke en pige. 😉

   Svar
 • Måske kommer vi til et punkt som samfund, hvor vi er ude over stereotyperne og jokes om at kvinder kun dur til sex og madlavning, men indtil da er bøf og blowjob-dag en træls formulering. Hele idéen med Valentines dag er så amerikaniseret og ligegyldigt, at det ikke rigtig er noget vi dyrker i Danmark alligevel (selvom chokoladefabrikanterne gør deres bedste) at det ikke burde være nødvendigt at finde et modspil. Idéen om at en dato skal diktere vores opførsel overfor vores partner og bibringe forventninger, er i sig selv håbløs. Jeg må indrømme, at jeg ikke har skænket dagen en tanke, før jeg så din kommentar, så værre er det heller ikke i min optik.

  Svar
 • Julie, hvad mener du med at det ikke burde være nødvendigt at finde et modspil? Denne sætning viser at du som udgangspunkt ser med negative øjne, på tiltag for mænd. Hvem siger at det er et modspil i det hele taget? Hvem siger at det ikke bare er et sjovt indslag, uden bagtanke om sexisme eller andet du og andre feminister kan ryste op af posen.

  Hvorfor er det egentlig et problem at der laves jokes om at kvinder kun dur til sex og madlavning? Jeg tror aldrig jeg har hørt mænd beklage sig over når kvinder joker med at mænd kun tænker med pikken.

  Slap nu af for pokker…..din verden bliver jo sort og negativ hvis du kun ser fjendebilleder.

  Svar
  • Ahh fedt at se sig selv forsøgt analyseret af en, der misser min pointe og vælger at sætte mig i bås baseret på en kommentar “du og andre feminister kan ryste ud af posen”. Nice. Det er ikke nødvendigt at finde et modspil til en i Danmark ikke-eksisterende mærkedag – hvilket var det jeg skrev. Kommenterede du uden at læse min kommentar rigtigt eller blev du bare provokeret af dine egne stråmænd?

   Svar
   • Men jo din fejlfortolkning af min besked viser selvfølgelig, at jeg som udgangspunkt ser negativt på tiltag for mænd.. For hvis jeg havde en evt. mostand af B&B-dag (så du forresten at jeg skrev, at det ikke var noget jeg havde skænket en tanke før?) ville det være ensbetydende med at jeg generelt ville være negativ omkring tiltag angående mænd som f.eks. at hjælpe udsatte mænd inden de bliver hjemløse.

    Yeah that makes sense…

    Svar
 • Undskyld jeg blander mig Bo, men hvordan i alverden fik du Julies kommentar om at finde valentinesdag amerikansk og irrelevant i Danmark, til at handle om at være antimænd? Så vidt jeg forstod kommentaren, så er det at fejre Bøf og blowjob-dag en anerkendelse af at valentinesdag rent faktisk er en ting i Danmark, hvilket jeg heller ikke mener, at den er. Jeg kender i hvert fald ingen der har taget den til sig. Det svarer lidt til at vi skulle begynde at holde thanksgiving. Ikke fordi jeg har noget imod bøf og blowjob dog 😉

  Derudover er det vel næppe et modargument til nogen diskussion, at nogen ikke kan være påvirket af noget, bare fordi andre ikke er påvirket af noget lignende.

  Mon det er din verden, der er lidt negativ og sort? 🙂

  Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *