Ligestillingsnyt

Børnehaveklasselærer forbyder drenge at lege med LEGO

Drenge-forbydes-at-lege-med-LEGO-i-amerikansk-boernehaveklasse

Det bliver drengenes tur, »when hell freezes over«, siger lærer Karen Keller, der har indført totalforbud mod leg med LEGO for drenge i sin klasse.

I Karen Kellers klasseværelse på Captain Johnston Blakely Elementary, en skole i det nordvestlige USA, er LEGO kun for piger. Drengene får at vide, at det bliver deres tur på et tidspunkt, men det gør det ikke, fastslår kvinden bag beslutningen, Karen Keller.

– I always tell the boys, ‘You’re going to have a turn’ — and I’m like, ‘Yeah, when hell freezes over’ in my head. I tell them, ‘You’ll have a turn’ because I don’t want them to feel bad, siger hun til det lokale nyhedsmedie Bainbridge Island Review.

Konkret betyder tiltaget, at drengene under hver dags ‘free choice’-leg på 40 minutter må finde noget andet at lege med end LEGO. De firkantede klodser er ‘girls only’.

Lilla og lyserøde klodser var ikke nok

Inden drengeforbuddet havde Karen Keller forsøgt at få pigerne til at lege mere med LEGO ved at købe lilla og lyserøde LEGO-klodser.

– But it wasn’t enough, siger hun til avisen. Pigerne var ikke interesserede, og drengene fortsatte deres leg med klodserne, som om intet var hændt. Derfor måtte forbuddet etableres.

– I had to do the ‘girls only Lego club’ to boost it more. Boys get ongoing practice and girls are shut out of those activities, which just kills me. Until girls get it into their system that building is cool, building is ‘what I want to do’ — I want to protect that, uddyber hun.

En retfærdig praksis

Karen Keller begrunder sin beslutning med, at pigerne ikke udvikler tekniske færdigheder, hvis de kun leger med dukker og andet ‘pigelegetøj’. Samtidig fastslår hun, at retfærdighed ikke nødvendigvis handler om at blive behandlet ens.

– Because fair is getting what you need to succeed or to get better, siger hun.

En pointe, drengene og pigerne ifølge Keller godt kan forstå.

Forbuddet har fået flere piger til at lege med LEGO, men det er stadig ikke blevet normen. Drengene må derfor blive ved med vente på, at det bliver deres tur.

Tobias Petersen

40 år, sociolog, tekstforfatter, freelancejournalist og ligestillingsdebattør. Jeg er helhjertet tilhænger af ligeværd, lige muligheder og lige rettigheder og skriver om alt, der har med ligestillingsdebatten at gøre i bredeste forstand. Når jeg ikke diskuterer ligestilling, skriver jeg tekster for andre.

3 thoughts on “Børnehaveklasselærer forbyder drenge at lege med LEGO

 • Palle Schultz

  Er det her en ny version af Rokokoposten? Er det satire? Det håber jeg virkelig, for det der er godtnok ufatteligt bizart.

  Svar
  • Tobias Petersen

   Nej, det er det ikke. Bainbridge Island Review, som historien stammer fra, og som der linkes til i artiklen ovenfor, har eksisteret siden 1923 og er efter min bedste vurdering en troværdig kilde.

   Svar
 • Kan vi ikke opnå ligestilling kan vi altid trække de bedst egnede ned på et mere middelmådigt niveau, synes tesen at være i denne situation. Og mange andre for den sags skyld. Suk!

  Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *