21. april, 2024

Dansk forlag genudgiver feministisk hadmanifest

Valerie Solanas’ feministiske klassiker, SCUM Manifest, genudgives 8. marts 2021 på forlaget Grif. Billede: Toppen af bogens omslag/Grif.

Forlaget Grif genudgiver 8. marts feminismens svar på Mein Kampf, Valerie Solanas’ SCUM Manifest.

Forsynet med et nyt forord af standupkomiker Sanne Søndergaard genudgiver forlaget Grif Valerie Solanas klassiske hadmanifest fra 1967, SCUM Manifesto, på dansk: SCUM Manifest.

Bogen blev senest udgivet i 2010 på C&K Forlag, og oversættelsen er ikke ny. Den eneste ændring er altså forordet.

Rendyrket mandehad

Bogens omslag. Billede: Grif.

»SCUM« står for »Society for Cutting Up Men«, og I SCUM Manifest kan man blandt andet læse Solanas omtale manden som »en biologisk ulykke«, »en omvandrende dildo«, »mindre værd end en abe« og »a worthless piece of shit«.

Valerie Solanas, der året efter, den 3. juni 1968, opsøgte og var tæt på at dræbe Andy Warhol, skriver desuden, at mænd har mindre ret til at leve end kvinder, og at folkedrab på mænd er en »barmhjertighedsgerning«.

»På samme måde som mennesker, fordi de er mere udviklede og har en højere bevidsthed, har større ret til at leve end hunde, således har kvinder større ret til at eksistere end mænd. Udryddelsen af manden er derfor en rimelig og god gerning, en for kvinder overordentlig gavnlig handling og desuden en barmhjertighedsgerning«, fastslår det feministiske ikon.

Civiliserede kvinder skal ødelægge manden

I sin egen omtale af bogen lægger forlaget ikke skjul på SCUM Manifests hadefulde indhold.

– 50 år på bagen men mere aktuelt end nogensinde. SCUM Manifest (Society for Cutting UMen) er en af feminismens mest berømte tekster. En skånselsløs diagnose af patriarkatet. En flammende utopi for kvinder, der føler sig parate til at overtage samfundet, indleder Grif.

– Manden er besat af magt, penge og død, at ødelægge og kneppe. For civiliserede kvinder handler det nu om at omstyrte magten, fucke det økonomiske system op og ødelægge manden, fortsætter forlaget.

– SCUM er en tilstand, en holdning, en måde at tænke på. Har manifestets revolutionsromantik måske nok overskredet sidste salgsdato, så er der et stærkt perspektiv i Solanas’ samfundskritik, hendes position som queer og utopien om det kvindelige menneske, afslutter det.

Stolt Sanne Søndergaard

På sociale medier fortæller Sanne Søndergaard med stolthed om udgivelsen.

– På Kvindernes Internationale Kampdag udkommer ‘SCUM Manifest’ i en ny oversættelse – og jeg har skrevet forordet!, indleder hun på Twitter.

– Bogen er fuld af kvindelig vrede, den er pisseklog og farligt SJOV – og jeg garanterer, at antifeministerne kommer til at øffe over den i Weekendavisen, tilføjer Sanne Søndergaard.

SCUM Manifesto er siden 1967 blevet udgivet på 13 sprog og læses fortsat flittigt af feminister verden over. Valerie Solanas døde i 1988 i en blanding af psykisk sygdom, narkotika og prostitution, 52 år gammel.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview