Dansk Kvindesamfund: Drop ligestilling i skilsmissesager

- Forældreansvarsloven er skabt ud fra et ligestillingsperspektiv, og vi forbinder helt automatisk denne lighed med individuelle rettigheder, men det går ikke i spand med lovens gode intention om at sætte barnet i centrum, skriver Dansk Kvindesamfunds forkvinde, Lisa Holmfjord (tv.), i ny kronik. Billede: Twitter/arkivfoto.
– Forældreansvarsloven er skabt ud fra et ligestillingsperspektiv, og vi forbinder helt automatisk denne lighed med individuelle rettigheder, men det går ikke i spand med lovens gode intention om at sætte barnet i centrum, skriver Dansk Kvindesamfunds forkvinde, Lisa Holmfjord (tv.), i ny kronik. Billede: Twitter/arkivfoto.

Ligestillingsperspektivet holder ikke i sager om forældreskab, mener Dansk Kvindesamfunds forkvinde, Lisa Holmfjord.

På grund af hensynet til ligestilling fremmer forældreansvarsloven forældres ret til barnet i stedet for at fremme barnets rettigheder.

Det mener Dansk Kvindesamfunds forkvinde, Lisa Holmfjord, som nu langer ud efter loven og domstolenes hensyntagen til ligestilling i skilsmissesager.

– Forældreansvarsloven taler om barnets ret til begge forældre, men den smukke illusion om at fremme barnets rettigheder krakelerer, når kernen i virkeligheden er at fremme forældrenes ret til barnet. Og det er der, loven fejler fatalt, skriver hun i kronik i Berlingske.

– Forældreansvarsloven er skabt ud fra et ligestillingsperspektiv, og vi forbinder helt automatisk denne lighed med individuelle rettigheder, men det går ikke i spand med lovens gode intention om at sætte barnet i centrum, uddyber forkvinden og tilføjer:

– For lighed fungerer ikke altid lige godt i relation til forældreskab, når den betingelsesløst uddeles uden omtanke.

Loven kan misbruges af komprosmisløse forældre

Ifølge Holmfjord kan loven på grund af sit ligestillingshensyn misbruges af forældre, der ikke tænker på barnets bedste.

– Forældreansvarsloven er strikket med så store masker, at den alt for let kan misbruges af kompromisløse forældre, der kun har øje for egne behov, skriver hun.

Samtidig betyder loven ifølge forkvinden, at domstolene igen og igen træffer afgørelser, som på grund af hensynet til ligestilling går ud over børnene.

– Domstolene kan med loven i hånden dømme til fælles forældremyndighed. Dømme til lighed. Dømme til enighed. Og det sker, igen og igen, også i sager med vold og misbrug. I sager, hvor det på ingen måde er til barnets bedste. For der skal så store og tungtvejende grunde til at dømme til eneforældremyndighed, at det praktisk taget er næsten umuligt, skriver hun.

Tobias Petersen

40 år, sociolog, tekstforfatter, freelancejournalist og ligestillingsdebattør. Jeg er helhjertet tilhænger af ligeværd, lige muligheder og lige rettigheder og skriver om alt, der har med ligestillingsdebatten at gøre i bredeste forstand. Når jeg ikke diskuterer ligestilling, skriver jeg tekster for andre.

One thought on “Dansk Kvindesamfund: Drop ligestilling i skilsmissesager

  • 23. januar 2017 kl. 20:15
    Permalink

    Faldt tilfældigt over ovenstående artikel. Ingen har kommenteret den. Og jeg finder det symptomatisk at de professionelle ligestillingsdebatører professionelt går uden om de områder, hvor der ikke er ligestilling og hvor det virkeligt gør ondt på manden .F.eks. forældremyndighed (i mere end 80 % af tilfældene bor barnet (eller børnene) hos moderen efter samlivsbrud), hustrubidrag (ja nemlig hustrubidrag, kvinder betaler ikke ægtefællebidrag), som masser af kvinder stadig hæver i lange baner, tvungen militærtjeneste til mænd for nu at nævne nogle områder.
    Eigil Thomassen.

    Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *