Ligestillingsnyt

Dansk Kvindesamfund: Henvisning til fakta er sexisme

Drenge tror, de kan vinde diskussioner ved at henvise til fakta. Men så simpelt er det ikke, siger kønsforsker.
Drenge tror, de kan vinde diskussioner ved at henvise til fakta. Men så simpelt er det ikke, siger kønsforsker. Billede: Arkivfoto.

Ifølge ny undersøgelse er 88% af verdens fakta lavet af mænd. Et alvorligt problem, mener Dansk Kvindesamfund. Kønsforsker er enig.

En ny undersøgelse fra det amerikanske kønsforskningscenter Oakwell-Hailey Research Center viser, at de fleste af verdens fakta er lavet af mænd.

Forskerne bag undersøgelsen har gennemgået ikke færre end 20.000 fakta, og den kønnede slagside er tydelig: Blot 12% af dem er lavet af kvinder.

Henvisning til fakta er sexisme

Nyheden kommer ikke som en overraskelse for Dansk Kvindesamfund.

– Det bekræfter, hvad vi hele tiden har haft på fornemmelsen. Vi lever i en verden, hvor fakta er lavet af mænd og til mænd. På den måde bliver fakta et værktøj i undertrykkelsen af kvinder, siger foreningens forkvinde, Lisa Holmfjord.

– Når du henviser til fakta, henviser du til mænds virkelighed. Det er en herskerteknik, som ikke bare ignorerer, men samtidig latterliggør kvinders oplevelser. Undersøgelsen bekræfter, at det forholder sig sådan. Henvisning til fakta er sexisme, fastslår hun.

Folkeskolen sender et uheldigt signal

Kønsforsker ved Roskilde Universitet Karen Sjørup tilslutter sig kritikken. Ifølge Sjørup er henvisning til fakta et alvorligt ligestillingsproblem, som starter allerede i folkeskolen.

– Vi lærer børnene, at man kan vinde en diskussion ved at henvise til fakta. Men så simpelt er det jo ikke, siger hun.

– Det er et alvorligt ligestillingsproblem, for vi kan se, at især drengene tager logikken til sig og bruger fakta i diskussioner med pigerne, uddyber hun.

– Helt grundlæggende er det forkert, at piger skal lære om fakta, som er lavet af mænd. På den måde fortæller vi pigerne, at de skal acceptere mænds syn på verden for at klare sig i samfundet, og det er et meget uheldigt signal at sende, påpeger kønsforskeren.

Opdateret 7/4-2016: Bemærk venligst, hvilken dato denne artikel blev bragt. Datoen står øverst til venstre og er 1. april.

Tobias Petersen

40 år, sociolog, tekstforfatter, freelancejournalist og ligestillingsdebattør. Jeg er helhjertet tilhænger af ligeværd, lige muligheder og lige rettigheder og skriver om alt, der har med ligestillingsdebatten at gøre i bredeste forstand. Når jeg ikke diskuterer ligestilling, skriver jeg tekster for andre.

5 thoughts on “Dansk Kvindesamfund: Henvisning til fakta er sexisme

 • … what the fuck did I just read?

  Svar
 • Ahhh 1. april! Du fik mig næsten.

  Svar
 • 🙂 🙂 🙂
  Lige en henvisning: ‘Jämställdhetsfeministerns blogg’ – radikalfeministisk forskning når det er bedst 🙂
  ht tps://jamstalldhetsfeministern.wordpress.com/2016/03/07/radikalfeministiska-metros-chockbesked-73av-svenskarna-ar-inte-feminister/

  Svar
  • Eller tumblr, eller jessica valenti, eller salon, eller buzzfeed, eller everyday feminism eller…

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *