Dansk Kvindesamfunds følgere deler ikke organisationens begejstring over nye barselsregler.
Hos Dansk Kvindesamfund kunne man tirsdag næsten ikke få armene oven på nyheden om, at arbejdsmarkedets parter er blevet enige om en aftale, der anbefaler 11 ugers øremærket barsel til fædre.
– I Dansk Kvindesamfund håber vi, at Regeringen lytter og at de vil være endnu mere ambitiøse! skrev foreningen i et opslag om aftalen, der foruden lovord indeholdt en jublende emoji med stjerner i øjnene.
Gjorde regning uden vært
Blandt Dansk Kvindesamfunds følgere er jublen imidlertid til at overse.
En stor del af de mange kommentarer til opslag er negative. Flere kritiserer Dansk Kvindesamfund for at prioritere kvinders karrierer over barnets tarv.
– Ligestilling er ikke at presse kvinder til at agere på et maskulint defineret arbejdsmarked. Tænk, hvis I kæmpede for et arbejdsmarked, hvor kvinders særlige livsforløb med graviditeter, fødsler og ammeforløb blev anset som værdifuldt og anerkendelsesværdigt, skriver en.
– Hvor mange kvinder/mødre her i tråden bakker jer op? spørger en anden.
– Det lader ikke til at i er lydhøre overfor de mange kvinder og mænd som blander sig i “debatten” her? Det er godt nok trist.., skriver en tredje.
– Ja, det burde hedde Dansk karriere kvinde samfund…Og IKKE Dansk kvinde samfund, skriver en fjerde.
Som konsekvens af de mange negative kommentarer har Dansk Kvindesamfund lavet en længere tilføjelse til opslaget, hvori organisationen »takker for en livlig debat og opfordrer alle til at holde en god og saglig tone!«.
Tilføjelsen har dog foreløbig ikke fået kritikken til at forstumme.
Også kritik hos fagforeninger og Enhedslisten
Dansk Kvindesamfund er ikke de eneste, der møder modvind i kommentarfelterne under opslag om aftalen.
Det samme er tilfældet for flere fagforeninger, blandt andre HK og 3F.
Også hos Enhedslisten fylder kritikken.
– Jeg stemmer EL og har gjort det i mange år. Men jeg vil nu stadigvæk kalde det tvang eller frivillig tvang. Alternativet til at far tager den øremærkede barsel er jo at barnet skal sendes urimeligt tidligt i institution, skriver en.
– Nu har kvinder i et århundrede kæmpet for barsel og retten til amning i fred og ro og for retten til at blive taget alvorligt som kvinde med de specifikke ønsker og behov heraf kommer. Troede godt nok vi var kommet væk den der tro på, at feminisme er at skulle have ENS vilkår. Vel skal vi da ej, skriver en anden.
– I har indtil nu fået min stemme ved hvert valg, men det får I ikke længere! Det er simpelthen for dumt det I har gang i!! Lad nu os selv bestemme, hvad der er bedst for vores familier – og ikke mindst vores børn (for de er vel det vigtigste, eller?!) Det er virkelig lavmålet det her, skriver en tredje.
Aftalen mellem Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) og Dansk Arbejdsgiverforening (DA) kommer, efter EU har pålagt medlemslandene at indføre mindst ni ugers øremærket barsel til fædre.
Aftalen, som støttes af et politisk flertal, er endnu ikke vedtaget i Folketinget.