Ligestillingsnyt

Dansk Kvindesamfund: Sig »skal jeg stoppe?« under akten

Det kan være en god idé at spørge sin partner under samlejet, om man skal stoppe, mener Dansk Kvindesamfunds forkvinde, Lisa Holmfjord (tv.).
Det kan være en god idé undervejs i samlejet at spørge sin partner, om man skal stoppe, mener Dansk Kvindesamfunds forkvinde, Lisa Holmfjord (tv.).

Samtykke bør også indhentes midt i samlejet, mener Dansk Kvindesamfund, som anbefaler, at man løbende stiller spørgsmål til sin partner under akten.

Debatten om samtykke er i fuld gang, efter centrumvenstrepartierne S, R og SF for to dage siden foreslog, at sex uden samtykke skal opfattes som voldtægt.

Men hvad er samtykke egentlig, og hvordan skal det fungere i praksis?

Det spørgsmål har Information stillet til en række aktører, og et af de mere opsigtsvækkende svar kommer fra Dansk Kvindesamfunds forkvinde, Lisa Holmfjord, som mener, at man bør stille spørgsmål til sin partner, imens man har sex.

Stil spørgsmål under akten

– Sig for eksempel: ’Har du lyst til det her?’ eller ’skal jeg stoppe?’ Det gælder også undervejs i akten, siger Holmfjord til avisen og fortsætter:

– Aktivt samtykke i praksis er at tydeliggøre det personlige ansvar. Det er dit ansvar at sikre dig, at den, du gerne vil have sex med, også vil have sex med dig.

Udtalelsen er en del af et længere svar, som kan læses i Informations artikel.

Regler for komplimenter

Det er ikke første gang, Dansk Kvindesamfund giver anbefalinger om god og rigtig opførsel mellem kønnene.

Eksempelvis forklarede foreningens nu tidligere næstforkvinde Ulla Tornemand i 2013, hvordan mænd skal give kvinder komplimenter.

– Hvis komplimenten absolut skal vedrøre noget ved hendes fysiske fremtoning, så vælg noget, der ikke har et seksuelt eksplicit indhold, for eksempel en kompliment om hendes hår, påpegede Tornemand ved den lejlighed.

Tobias Petersen

40 år, sociolog, tekstforfatter, freelancejournalist og ligestillingsdebattør. Jeg er helhjertet tilhænger af ligeværd, lige muligheder og lige rettigheder og skriver om alt, der har med ligestillingsdebatten at gøre i bredeste forstand. Når jeg ikke diskuterer ligestilling, skriver jeg tekster for andre.

10 thoughts on “Dansk Kvindesamfund: Sig »skal jeg stoppe?« under akten

  • Man må knibe sig selv i armen lige for tiden. Det er simpelthen så langt ude det her.
    Hvor er kvindernes personlige ansvar henne i denne her debat?
    Er de bare kød på ben, som det er samfundets – mænds – opgave at tage ansvaret for?
    Hvor skrøbelig kan man postulere kvinder er, før dissonansen til de socialkonstruktivistiske påstande om enshed bliver for stor?

    Svar
  • Jeg troede, det var en joke, da en ven linkede mig denne artikel.
    Det er som om det antages, at samtlige mænd har en voldtægtsforbryder gemt i maven.
    Hvad er man degraderet til, hvis du altid som udgangspunkt antager, at man ikke selv kan sige fra?
    Du får individer til at fremstå som små, svage pus.

    For øvrigt funderer jeg over, hvad man ville tænke, hvis ens partner reelt spurgte “har du lyst til det her?” midt i et samleje. Med mine 31 år, ville jeg nok mest blive forvirret. Havde jeg fået spørgsmålet som en usikker 18-årig ville jeg sandsynligvis antage, at min partner var i tvivl om, hvorvidt jeg nød det. Jeg ville sandsynligvis føle mig presset til at lyde som pornostjernerne.

    Én ting er snakken om en mere eller mindre bevidstløs person, der ligger og ikke kan sige nej. Noget helt andet er en person, der er fuldt ud bevidst om, at vedkommende er gået i gang med et samleje. Vi skal tage ansvar for hinanden, men først og fremmest må vi tage ansvar for os selv.

    Svar
  • OnsdagsElskeren

    Rokokoposten må føle sig virkelig tilbagesat efter denne artikel.

    Svar
  • Public Service

    Not in my name! For fanden da. Har de her kvinder aldrig selv haft sex?!

    Svar
  • Det vil være naturligt at udvide dette ræsonnement til kvote 40-kvinderne (som defacto er enhver kvinde i en bestyrelse underlagt kvote 40-reglen): I forhandlingssituationer med mandlige medlemmer af andre bestyrelser, anbefales det mandlige medlem at løbende konfirmere; “Er du okay med udviklingen i denne forhandling?” “Skal jeg stoppe her, eller ønsker du at gå videre?” “Undskyld.”

    Svar
  • Per Ladegaard Knudsen

    … er det manden eller kvinden der skal stoppe midt i det hele når man har det rigtig dejligt og spørge – vi har vel ligestiling – så jeg vil også spørges men ikke midt i akten …

    Svar
    • Tobias Petersen

      Hej ‘Øv’

      Det er godt at høre, at det ikke gik galt helt galt med kaffen. Som du er inde på, er den citerede udtalelse en del af et længere svar, Lisa Holmfjord giver i Informations artikel. Det forsøger jeg ikke at skjule fra nogen. Tværtimod skriver jeg det klart og tydeligt, ligesom jeg linker til artiklen, så alle har let ved at finde og læse hele udtalelsen:

      » – Sig for eksempel: ’Har du lyst til det her?’ eller ’skal jeg stoppe?’ Det gælder også undervejs i akten, siger Holmfjord til avisen og fortsætter:

      – Aktivt samtykke i praksis er at tydeliggøre det personlige ansvar. Det er dit ansvar at sikre dig, at den, du gerne vil have sex med, også vil have sex med dig.

      Udtalelsen er en del af et længere svar, som kan læses i Informations artikel.«

      Svar
  • Ja, ja det er let nok at skyde andres forslag i sænk, men straks sværere at byde ind med noget, som er bedre. Men måske skulle man huske, at det jo ikke var et afsnit i en erotisk roman, som blev efterlyst i Informations artikel.

    Man må selv – i situationen – sørge for den gode kommunikation. Men det virker lidt som om nogen mener, at ord i det hele taget er en uting i forbindelse med erotik. Måske man så hellere skulle lære sig at bruge ord på den rigtige måde.

    En del kvinder er faktisk auditive, som det vist hedder. Dvs. ord og lyde spiller en stor rolle.

    Så mit råd er: kommunikér alt det I kan. Det er I nødt til, hvis I vil vide hvad den anden ønsker både i situationen og generelt.

    Hvis ikke man kommunikerer, opstår det klassiske problem i parforholdet, hvor den som ville have underdelen af krydderen tager overdelen af hensyn til den anden, som i virkeligheden helst ville have haft overdelen.

    Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *