24. februar, 2024

Dansk Sygeplejeråd: Ikke statistisk belæg for en dansk undersøgelse

Der er ikke statistisk belæg for at gennemføre en dansk undersøgelse af omfanget af sexchikane mod mandlige sygeplejersker, mener Dansk Sygeplejerråd.

Dansk Sygeplejeråd har ingen planer om at gennemføre en dansk undersøgelse af sexchikane mod mandlige sygeplejersker.

Opdateret 21/2/2018, 10:30.

En norsk undersøgelse baseret på mere end 20.000 besvarelser viser, at sexchikane langt oftere rammer mandlige end kvindelige sygeplejersker.

5,5 procent af de mandlige sygeplejersker svarer i undersøgelsen, at de er blevet udsat for sexchikane eller seksuelle overgreb inden for de seneste 12 måneder, mens det tilsvarende tal er 2,8 procent for kvindelige sygeplejersker.

Ingen dansk undersøgelse på vej

Dansk Sygeplejeråd har aldrig lavet undersøgelser af sexchikane mod sygeplejersker, der sorterer på køn. Det fortæller Dansk Sygeplejeråd i en mail til Reelligestilling.dk.

Organisationen meddeler samtidig, at den ikke har planer om at undersøge udbredelsen af sexchikane mod mandlige sygeplejersker i Danmark.

Årsagen er det lave antal mandlige sygeplejersker i Danmark, hvor blot 3,5 procent af alle sygeplejersker er mænd (i Norge er andelen 10 procent). Det betyder ifølge Dansk Sygeplejeråd, at der ikke er statistisk belæg for at gennemføre undersøgelser af mænd i Danmark, da svarprocenten blandt et samlet mindre antal sygeplejersker vil være alt for lille.

Dansk Sygeplejeråd understreger, at organisationen gennemfører generelle undersøgelser af sexchikane – eller »uønsket seksuel opmærksomhed« – blandt sine medlemmer.

Videre fastslår Dansk Sygeplejeråd, at de har samme holdning til sexchikane mod mænd som mod kvinder: at den aldrig må foregå. Derfor har organisationen igangsat forebyggende arbejde på afdelingerne og sikret, at eventuelle behandlingspersoner er nemme at komme i kontakt med i tilfælde af sexchikane.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview