14. juli, 2024

Danske fans havde »sexistisk banner« med til Australien-kamp: FIFA straffer DBU med bøde

Danske fans havde et banner med teksten »store patter« med til Danmarks kamp mod Australien i torsdags. Nu straffes DBU med bøde. Billede: Danske fans under EM i 2012, Wikimedia Commons, Erik Cleves Kristensen.

Angiveligt er det et dannebrogsflag med teksten »store patter«, FIFA henviser til.

Det internationale fodboldforbund FIFA, der er arrangør af VM, har givet Dansk Boldspil-Union, DBU, en bøde på $20.040 – 128.219 kroner – som konsekvens af tilskuerproblemer ved Danmarks kamp mod Australien tirsdag.

Ifølge Reuters skyldes bøden, at de danske fans kastede genstande efter de australske fans, samt at de danske fans medbragte et »sexistisk banner« på stadion. Ifølge AP lægger FIFA desuden vægt på, at de danske fans ikke respekterede den australske nationalmelodi.

Store patter

Banneret, FIFA kalder sexistisk, er angiveligt et dannebrogsflag med teksten »store patter«, som var ophængt ved siden af andre danske flag under kampen.

Det fortæller en dansk fan, TV 2 SPORT har talt med.

Han meddeler desuden, at flere danske fans under kampen bar trøjer med et billede af en ko og teksten »store patter«.

Meget tyder altså på, at det er de »store patter«, FIFA ikke bryder sig om. Det er dog ikke endeligt bekræftet, at det er dette banner, FIFA henviser til.

Slår hårdt ned på »sexisme«

Mens DBU betaler en bøde for de danske tilskueres »sexistiske« opførsel, har fans fra andre lande oplevet anderledes kontant afregning for deres »sexisme« i VM’s første 11 dage.

Såvel en argentinsk som en colombiansk fan er således blevet udelukket fra at se kampe under slutrunden som konsekvens af »sexistiske« videoer.

I begge tilfælde havde mændene lokket kvinder til at sige nogle mindre »pæne« sætninger på et sprog, de ikke forstod, mens de filmede dem. Efterfølgende uploadede mændene videoerne på nettet.

Handlinger, som efter samarbejde mellem sydamerikanske og russiske myndigheder kostede begge mænd deres fan-ID.

DBU tager bøden til efterretning

Hos DBU tager man bøden for de danske fans’ opførsel før og under Australien-kampen med ophøjet ro.

– Vi har den til efterretning og har ellers fuld fokus på den vigtige kamp tirsdag, skriver DBU’s kommunikationschef, Jakob Høyer, i en SMS til TV 2 SPORT.

Her bliver det spændende at se, om de danske fans adlyder FIFA’s henstilling, eller om teksten »store patter« igen er at finde på et af de danske flag.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview