27. maj, 2024

Danske medier taler mod dommere i voldtægtssag

Ifølge danske medier fik en 42-årig mand en mor til at voldtage sin egen søn. Ifølge dommerne i sagen var moderen ikke i mandens magt. Billede: Screenshots Politiken, BT, TV 2.

Ifølge medier som Politiken, TV 2 og BT fik en 42-årig mand en mor til at voldtage sin søn. Men ifølge dommerne i sagen var der ikke tale om manipulation.

Opdateret, 29/5/2018, 9:16.

En stribe danske medier bragte i går historien om, at en tidligere færøsk landsholdsspiller, 42-årige Hans Fróði á Toftanesi, er blevet idømt tre år og ni måneders fængsel for at have opfordret en 43-årig kvinde til at begå 41 overgreb på sin fireårige søn.

Det skete under overskrifterne ’42-årig mand fik mor til at voldtage sin fireårige søn’ (Politiken og BT) og ‘Tidligere færøsk landsholdsspiller fik mor til at voldtage søn’ (TV 2).

Overskrifter, som fremstiller drenges mor som et uskyldigt offer for den 42-årige mands misgerninger. Som en, Hans Fróði á Toftanesi fik til at gøre noget mod sin vilje.

Manipulation afvist af sagens dommere

Denne fremstilling harmonerer imidlertid ikke med indholdet af artiklerne, som alle baserer sig på den samme Ritzau-historie.

Tværtimod fremgår det tydeligt af dem, at dommerne i sagen har afvist anklager Bente Schnacks forsøg på at pålægge den 42-årige mand ansvaret for moderens handlinger.

Schnack ønskede, at Hans Fróði á Toftanesi skulle mindst fem år i fængsel, fordi han ifølge hende manipulerede moderen til at begå overgrebene, men det fandt dommerne ikke belæg for.

– Det er vores vurdering, at det er to voksne mennesker, der udmærket vidste, hvad de havde gang i, siger retsformanden.

– Vi mener ikke, at den ene er værre end den anden. Den ene er heller ikke i den andens magt. De er begge i deres lysters magt, og det gik ud over et barn, tilføjer retsformanden.

Samme straf til moderen

Artiklerne fortæller desuden, at moderen i marts blev idømt samme straf, tre år og ni måneders fængsel, som Hans Fróði á Toftanesi blev i går.

Yderligere fremgår det, at det var moderen, ikke Hans Fróði á Toftanesi, der begik overgrebene på barnet. Det skete, efter de to havde chattet sammen.

Alligevel, trods samme straf og trods retsformandens udtalelse om, at den ene ikke er værre end den anden, og at den ene ikke var i den andens magt, mener danske medier som Politiken, BT og TV 2 altså, at ’42-årig mand fik mor til at voldtage sin fireårige søn’ og ‘Tidligere færøsk landsholdsspiller fik mor til at voldtage søn’ er retvisende overskrifter.

Perspektiv: Altid din skyld/aldrig din skyld

Det er svært ikke at se kontrasten mellem overskrifterne og sagens indhold som endnu et eksempel på de danske mediers stående fortælling om køn.

En fortælling, som fremstiller mænd som aktive, og kvinder som passive, og som altid placerer ansvaret hos mænd, aldrig hos kvinder.

For kun sådan, kun med udgangspunkt i den skabelon, giver det mening at fremstille moderen som et offer – som en, manden »fik til« at gøre noget – i en sag, hvor manden end ikke var til stede, mens moderen voldtog sin fireårige søn.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview