26. maj, 2024

Danskerne har en mildere opfattelse end andre europæere af, hvad seksuel chikane af kvinder er

Ifølge de fleste danskere er det ikke seksuel chikane, at en mand ser på en kvindes bryster. Heller ikke, selv om han ikke er i et forhold med hende. Vittigheder med seksuelt indhold har danskerne ligeledes et afslappet forhold til. Det viser ny undersøgelse fra YouGov. Billede: Arkivfotos.

Blandt andet mener de fleste danskere, at det er ok, hvis en mand fortæller en vittighed med seksuelt indhold til en kvinde, han ikke er i et forhold med.

Noget tyder på, at rygterne om det danske frisinds død er kraftigt overdrevne.

I en ny måling foretaget af YouGov i Tyskland topper danskerne nemlig listen over de europæiske folkefærd, der ser mildest på, hvad seksuel chikane af kvinder er.

Kender du den om blondinen, der skulle skrue en pære i?

Ikke mindst, når det gælder vittigheder, adskiller danskerne sig.

På spørgsmålet: »Er det seksuel chikane, hvis en mand fortælle en kvinde, han ikke er i et forhold med, en vittighed med seksuelt indhold?«, svarer blot 17 procent af danskerne ja.

Til sammenligning svarer hele 69 procent af briterne og 67 procent af finnerne ja, og også tallene i Sverige (38 procent ja) og Tyskland (35 procent ja) ligger væsentligt over danskernes.

Se mig i øjnene, når jeg taler til dig

Danskerne er ligeledes i top – eller bund, om man vil – når det gælder mænds blik for kvinders attributter.

På spørgsmålet: »Er det seksuel chikane, hvis en mand kigger på en kvindes bryster (en kvinde, han ikke er i et forhold med)?, svarer 26 procent af danskerne ja.

Et tal, som er højere blandt de øvrige adspurgte landes befolkninger.

I Frankrig (51 procent), Storbritannien (50 procent) og Finland (47 procent) mener i runde tal dobbelt så mange som i Danmark, at mænd skal holde øjnene for sig selv, mens tyskerne med 29 procent læner sig op ad det danske syn på de(n) ting.

Tæt dans er no go for danskerne

Kun på et enkelt af undersøgelsens spørgsmål ligger danskere ikke nær bunden, og det er et spørgsmål om, om det er seksuel chikane, hvis en mand til en fest danser så tæt med en kvinde, han ikke er i et forhold med, at de har kropskontakt.

Her svarer 66 procent af danskerne ja, og det er mere end både tyskerne (50 procent) og finnerne (53 procent). Danskerne har dog også her et mere afslappet syn på sagen end franskmændene (71 procent), nordmændene (73 procent) og svenskerne (73 procent).

Målingen blev foretaget i oktober og havde deltagelse af 2.775 briter, 1.680 tyskere, 924 finner, 917 svenskere, 912 danskere og 910 franskmænd.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview