19. marts, 2024

Den norske regering sætter fokus på drenge og mænds problemer

Norges kultur- og ligestillingsminister, Anette Trettebergstuen. Her fotograferet i 2013. Billede: Flickr/Arbeiderpartiet.

Et nyt mandeudvalg skal nærmere på drenge og mænds ligestillingsproblemer og fremkomme med løsningsforslag.

Norges ligestillingsminister, Anette Trettebergstuen (Arbeiderpartiet), præsenterede fredag et 17 personer stort mandeudvalg, som frem til marts 2024 skal undersøge drenge og mænds ligestillingsproblemer og fremkomme med løsninger på dem.

– Vi ønsker at alle, uafhængigt af køn, skal have muligheden for at leve frie og selvstændige liv. Derfor må vi tage mænds særskilte ligestillingsudfordringer mere alvorligt. Vi ved for eksempel, at flere drenge har det svært i skolen, at fædre oftere må kæmpe for at blive anerkendt som fuldgyldige omsorgspersoner for deres børn, at drenge og unge mænd får ansvar for at passe på deres søstre og familiens ære, og at selvmordstallene desværre er højere hos mænd end hos kvinder. Vi må få bedre styr på, hvorfor det er sådan, og hvad vi kan gøre ved det, sagde Trettebergstuen i forbindelse med lanceringen af udvalget.

Kortlægning, viden og løsningsforslag

Mandeudvalget har tre opgaver, som fremgår af udvalgets mandat.

For det første skal udvalget skabe en oversigt over, hvilke ligestillingsproblemer drenge og mænd møder gennem livet inden for områder som familie, fritid, sundhed, vold, uddannelse, arbejdsliv, pensionistliv, integration og LGBT+.

For det andet skal udvalget vurdere, om nuværende politikker og processer varetager kønsperspektivet inden for disse områder i tilstrækkelig grad, herunder om forskning og data giver tilstrækkeligt grundlag for politikudvikling.

For det tredje skal udvalget foreslå tiltag, som bidrager til et ligestillet samfund inden for områderne.

17 medlemmer

Forud for nedsættelsen af mandeudvalget skrev Anette Trettebergstuen i juli på Facebook, at der ikke skulle sidde kvinder i udvalget.

Det skabte bekymring for, om udvalgets arbejde ville blive taget seriøst. Nogle mente desuden, et udvalg kun bestående af mænd ville komme til at mangle kompetencer.

– Mange af de dygtigste mandeforskere er kvinder. Hvis de ikke får lov til at komme med, går vi glip af uvurderlig viden, sagde Are Saastad, af Reform, et center for mænd.

Andre så dog anderledes på sagen. En af dem var dem psykiater og samfundsdebattør Dag Furuholmen, som kaldte udtalelsen “glædelig”.

– Det, vi ikke har brug for, er en gruppe med kvindelige kønsforskere, som kun har forsket i kvinder, sagde han.

I sidste ende blev udvalget dog mere blandet, end den norske ligestillingsminister havde lagt op, idet dets 17 medlemmer både tæller mænd og kvinder. Et af dem er et kendt navn i Danmark, nemlig den tidligere FCK-forsvarer Brede Hangeland, som medvirker i egenskab af spilleransvarlig på det norske fodboldlandshold.

Udvalgets øvrige medlemmer er: Leder Jane-Victorius Gipling Bonsaksen, Oslo, projektleder Arne Børke, Stokke, seniorrådgiver Åsta Lovise Håverstad Einstabland, Kristiansand, orlogskaptajn Julie Marie Borna Fossem, Bergen, politisk rådgiver Aili Keskitalo, Kautokeino, procesoperatør Idunn Tobiassen Mauseth, Hammerfest, landmand Aasmund Nordstoga, Vinje, forsker Liza Reisel, Oslo, direktør Ola By Rise, Trondheim, daglig leder Are Saastad, Oslo, komiker Adam Andreas Bredesen Schjølberg, Oslo, direktør Camilla Stoltenberg, Oslo, rådgiver Sylo Taraku, Drammen, læge Wasim Zahid, Lommedalen, og fagkonsulent Nils-Erik Ulset, Tingvoll.

Den danske ligestillingsminister, Trine Bramsen, har foreløbig ikke forholdt sig til nyheden om det norske mandeudvalg, herunder sine tanker om skabelsen af et tilsvarende udvalg i Danmark. I sit seneste opslag på Facebook beretter hun om stemningen i en bus på Fyn.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview